Historisk arkiv

Høyere aktivitet og forsterket beredskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Innlegg i Bergens Tidende av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Publisert 6. januar 2013.

Innlegg i Bergens Tidende av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Publisert 6. januar 2013.

På starten av et nytt år har Forsvaret et meget godt utgangspunkt for fortsatt økt operativ evne, høyere aktivitet og forsterket beredskap. Norge har gått fra et invasjonsforsvar til et moderne innsatsforsvar av meget høy kvalitet. Dette er resultatet av et langvarig og omfattende fornyingsarbeid, store struktur- og organisasjonsendringer og en bred politisk vilje og evne til langsiktig satsing på forsvarssektoren. Dette har vært den kanskje største og mest vellykkede omstillingen norsk offentlig sektor har sett i moderne tid. For å komme dit Forsvaret er i dag, har regjeringen foretatt tydelige valg som har gitt et bedre forsvar. Valgene er styrt ut fra ambisjonen om en langsiktig og bærekraftig balanse mellom ressurser, oppgaver, ambisjonsnivå og operativ evne. Dette bygger regjeringen videre på i langtidsplanen for 2013–2016, og regjeringen følger opp dette i sitt budsjettforslag for 2013 som Stortinget vedtok i desember.

Forsvaret er en beredskapsorganisasjon, innrettet mot å forsvare landet mot ytre angrep og trusler. Arbeidet med å omstille Forsvaret har også bidratt til å styrke Forsvarets evne til å bistå sivile myndigheter. 22. juli-kommisjonen reiser ikke vesentlig kritikk mot Forsvarets innsats ved angrepene på regjeringskvartalet og Utøya, men fastslår samtidig at Forsvaret ikke ble satt direkte på prøve. Derfor er det svært viktig også for forsvarssektoren å trekke lærdom fra kommisjonens anbefalinger i et bredere perspektiv.

I september 2011 ble den militære helikopterberedskapen på Rygge, som på anmodning kan yte transportstøtte til politiet, reetablert. Fra januar 2013 skal denne beredskapen også utvides til å omfatte håndhevelsesbistand slik at Forsvaret vil kunne gi helikopterbistand til politiet i skarpe situasjoner for løsning av politiets oppgaver.

Regjeringen er en garantist for ansvarlig utvikling av et moderne og relevant forsvar for nasjonal sikkerhet og trygghet. Vi vil i 2013 fortsette å ta tydelige valg for en forsvarlig økonomisk styring av sektoren. Forsvarsbudsjettet for 2013 gir høyere operativ aktivitet, økt øving og trening, mer nytt og moderne materiell, samt en forsterket beredskap og tilstedeværelse.