Historisk arkiv

I tjeneste for Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Våre unge vernepliktige er svært viktige for Forsvaret. Vi har da også et sterkt fokus på hvordan vi rekrutterer, utvikler og beholder den riktige kompetansen, sa forsvarsministeren.

I disse dager påbegynner 1005 rekrutter sin tjeneste ved KNM Harald Haarfagre, også kjent som Madlaleiren, Norges største militære rekruttskole. I 65 år har ungdom kommet hit for å læres opp før de sendes til videre tjeneste i Forsvaret. Etter endt rekruttperiode, skal de aller fleste videre for å tjenestegjøre i Sjøforsvaret eller Luftforsvaret, mens enkelte lærlinger skal til Hæren. De neste ukene skal rekruttene bli faglig gode og mestre grunnleggende kunnskaper i militær ferdighet – de vil møte store utfordringer, men også knytte vennskapsbånd og ha opplevelser de vil huske hele livet.

Jeg har truffet mange rekrutter i mine år som forsvarsminister, og de forteller om samhold og styrke, krav og leveranser. Det betyr ikke at det ikke finnes ting å klage på eller ergre seg over. Men jeg opplever at ungdom som har valgt å satse på Forsvaret, gjør det med stor motivasjon og iver, og opplever tjenesten som meningsfylt. Forsvarets egen vernepliktundersøkelse viser også at trivselen i Forsvaret er meget høy. I 2011 viste undersøkelsen at 75% av vernepliktige i førstegangstjeneste har et positivt inntrykk av Forsvaret, 54% av alle respondentene har blitt mer positive etter avtjent tjeneste.

I år er det rekordhøye tall med jenter som møter til både grunnutdanning og befalsutdanning landet rundt. Aldri før har så mange jenter søkt seg til Sjø- og Luftforsvaret . På Madla er i disse dager 23 % jenter. Det gleder meg. Jeg er stolt av den måten vi har forankret vårt forsvar i den norske befolkningen, ikke minst gjennom kjønnsnøytral verneplikt. Gjennom lik fordeling av førstegangstjenesten i brede befolkningsgrupper sikrer vi at det norske Forsvaret også i praksis representerer hele nasjonen. Ved å innføre verneplikt for kvinner faller den siste skansen. Vi ønsker oss et forsvar som gjenspeiler det norske samfunnet. Et forsvar der alle er velkomne. Et forsvar som representerer de verdiene som det er satt til å forsvare.

I dag skal jeg møte rekrutter på Madla og jeg ser frem til å høre hva de tenker om Forsvaret og fremtiden. Regjeringens mål er å gi mennesker i Norge frihet og trygghet. Som forsvarsminister forvalter jeg ansvaret for at Forsvaret sikrer norsk suverenitet, norske rettigheter, interesser og verdier. Vi har i dag et solid og effektivt forsvar som ivaretar sine oppgaver i fredstid hjemme og ute, etter at en omfattende omstilling og modernisering av forsvarssektoren ble påbegynt ved årtusenskiftet. Forsvaret er en betydelig samfunnsaktør med et fotavtrykk over hele landet og bidrar til økonomisk verdiskaping for mange lokalsamfunn.

Forsvaret har de siste årene omstilt seg fra et mobiliseringsbasert invasjonsforsvar til et innsatsforsvar, som på kort tid skal være klart til innsats - når Norge trenger det – der Norge trenger det. Mitt klare syn er at vi er kommet svært langt. Betydelige resultater er oppnådd. Regjeringen har vært tydelig på at den skal være en garantist for ansvarlig utvikling av et moderne og relevant forsvar. Samtidig skal vi styrke beredskapen og den forebyggende sikkerheten. Og vi skal ha fokus på menneskene som ivaretar oppgavene og leverer trygghet daglig.

Når rekruttene på Madla og andre tjenestesteder er ferdige med rekruttperioden skal de velge videre tjeneste i en rekke felt. Forsvaret besitter i dag helprofesjonelle hæravdelinger, sjømilitære styrker, flyskvadroner, spesialstyrker, cyberforsvarsavdelinger, etterretnings- og overvåkingskapasiteter og flere andre høykompetente enheter som er tilgjengelige på meget kort varsel. Men verneplikten fungerer ikke bare som en rekrutteringsportal til profesjonelle enheter. De vernepliktige innehar faktiske beredskapsfunksjoner i selve vernepliktstiden. Mange avdelinger i fredsoperativ tjeneste er bemannet med vernepliktige. Garden (HMKG) er et eksempel på en stående avdeling med skarpe oppdrag i fredstid.

Våre unge vernepliktige er svært viktige for Forsvaret. Vi har da også et sterkt fokus på hvordan vi rekrutterer, utvikler og beholder den riktige kompetansen. De aller fleste unge som stiller til tjeneste i dag er godt motivert og godt utdannet. I tillegg er det også slik at stadig flere jenter søker seg til Forsvaret. Jeg er derfor trygg på at vi er på rett vei og jeg gleder meg til å møte rekruttene på Madla.