Kompetanse for en ny tid
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 06.03.2013
Regjeringen la 1. mars fram en stortingsmelding som danner rammene for en ny reform i forsvarssektoren. Den handler om forsvarets viktigste ressurs, om menneskene og fremtidige kompetansebehov.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (A)
Regjeringen la 1. mars fram en stortingsmelding som danner rammene for en ny reform i forsvarssektoren. Den handler om forsvarets viktigste ressurs, om menneskene og fremtidige kompetansebehov.
Vi er i ferd med å få et helt nytt forsvar i Norge. Det er et forsvar som løser flere oppgaver enn før og med evne til å reagere raskt her hjemme og ute når det trengs.
En av grunnene til at vi klarer å levere operativ kvalitet er at forsvarssektoren er i takt med tiden. Vi er kommet dit takket være en omfattende omstilling som skiftende regjeringer har stilt seg bak. Forsvaret har samlet base- og støttevirksomhet slik at den kan operere mer kosteffektivt, hjemme og ute. Ny struktur er på plass og nytt materiell er under innfasing.
Omstillingen av Forsvaret handler ikke alene om struktur og moderne materiell. Det handler like mye om menneskene vi ønsker skal drifte våre plattformer i fredstid og i kriser. Og om dem som skal fatte de vanskelige beslutningene om bord i en fregatt, i et kampfly eller i Cyberforsvaret. Derfor har kunnskaps- og kompetanseutvikling vært en rød tråd i Forsvarets omstilling.
Kompetansebehovene i tiden fremover vil ikke bli mindre. Vi ser en omdreining på flere områder; innad i Forsvaret, i våre sikkerhetspolitiske omgivelser og i det arbeidsmarkedet Forsvaret rekrutterer fra. Et forsvar som ønsker å ha den samme kampkraft og operative evne om tyve år som i dag, må forholde seg til slike utviklingstrekk. Det påhviler derfor oss et ansvar for å gjøre de rette valg i dag, skal Forsvaret ha de dyktigste ansatte også i morgen.
Regjeringens stortingsmelding er et håndfast uttrykk for en slik målsetting. Den setter en dagsorden for lang tid framover. Viktigst av alt er at den løfter fram kompetanse som et strategisk satsningsområde. Framover skal vi bygge en bro mellom vårt gode utgangspunkt i dag til et fremtidsbilde som er preget av mer rift om arbeidskraft og nye kompetansebehov.
Det er særlig tre utviklingstrekk som gjør det nødvendig med en omfattende kompetansereform i Forsvaret:
For det første må vi forberede og tilpasse oss endringene i arbeidsmarkedet. Alt tyder på at det vil bli større konkurranse om talentene og høykvalifisert arbeidskraft. Særlig gjelder dette innenfor tekniske fag. Dette er en utfordring Forsvaret deler med de fleste andre sektorer i samfunnet. Vi må forandre systemene for hvordan vi rekrutterer og beholder medarbeiderne vi vil trenge i årene framover. Og vi trenger å samarbeide tettere med andre sektorer som utdanner og rekruttere fra samme næringsklynge.
For det andre har de teknologiske endringene ført til store og gjennomgripende forandringer i hvordan dagens forsvar opererer. Innføringen av ny teknologi stiller store krav til menneskene som skal anvende systemene, til ledelse og evne til å samhandle i nettverk. Forsvaret vil få behov for kompetanse innen et bredt spekter av områder, samtidig som behovet for spesialisering vil øke.
De nye oppgavene og den høye endringstakten betyr at vi må ha omstillingsdyktige medarbeidere. Og vi vil trenge et større mangfold i bakgrunn, utdanning, erfaring og tenkemåter. Forsvaret må derfor i større grad rekruttere medarbeidere fra hele bredden i samfunnet, ikke bare dem som kan løpe raskt og bære tungt. Vi trenger et større mangfold. Møtet mellom mennesker med ulik bakgrunn og livserfaring gir større muligheter for å nå fram til bedre beslutninger. Det vil være av stor verdi når Forsvaret skal løse oppgaver som blir stadig mer komplekse. Samtidig er en balanse mellom mangfold og konformitet nødvendig. For Forsvaret vil enhetlige rutiner, kommando og kontroll være helt nødvendig i utøvelsen av mange operative militære funksjoner.
For det tredje blir Forsvaret, som resten av samfunnet, påvirket av demografiske trender, slik som økt urbanisering, to-karrierefamilier og hyppigere jobbrotasjon. Forsvaret må bli bedre til å rekruttere de nye unge arbeidstakerne. Det vil krever at man klarer å markedsføre de mulighetene som finnes, og at man bygger og vedlikeholder Forsvarets gode omdømme. At vi satser på kompetanse og utvikling av hver enkel medarbeider er blant de forhold som unge nyutdannede er opptatte av når de velger arbeidsgiver.
De unge er på jakt etter interessante arbeidsoppgaver, variasjon, læringsmuligheter og identitet. Mange finner det naturlig å bytte jobb flere ganger. Det kan bety at den tradisjonelle vertikale karrierestigen i Forsvaret kan bli mindre attraktiv - og at vi i framtiden, i større grad enn i dag, bør gi mulighet for horisontale karriereløp.
Dette er blant de utviklingstrekk vi må møte skal forsvarssektoren også om 10-15 år være en moderne, høykompetent og konkurransedyktig arbeidsplass. Denne stortingsmeldingen staker ut en kurs for det videre arbeidet. Gjennom en kompetansereform skal vi gjøre de riktige investeringene i vår viktigste ressurs – menneskene og deres kompetanse. Vi gjør det for å sikre at vi har et forsvar ikke bare for i dag, men for en ny tid.
Publisert i ulike lokalaviser i mars 2013.