Historisk arkiv

Kysten klar med fregatter - innlegg i Aftenposten 3. oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Dette innlegget sto på trykk i Aftenposten 3. oktober 2013.

Dette innlegget sto på trykk i Aftenposten 3. oktober 2013.

Jeg viser til Aftenpostens leder tirsdag 1. oktober der det blir hevdet at  Norge «ikke har en eneste fregatt i operativ tjeneste i Norges nærhet. Dette er feil. Fregattvåpenet har de senere årene hatt mellom 200 og 300 seilingsdøgn i norske farvann og nærområder. Akkurat som forutsatt. Også i  år er planen over 200 seilingsdøgn i hjemlige farvann. I tillegg bidrar Sjøforsvaret med om lag 100 døgn til piratjakt i 2013.

Driftskonseptet er basert på en modell hvor tre av fartøyene seiler, ett fartøy er opplæringsfartøy ved kai med redusert besetning og ett fartøy er inne til såkalt tungt vedlikehold. Det har aldri vært tanken å ha alle fem fregattene seilende samtidig i fredstid.

Videre hevder Aftenposten at «da man kjøpte inn de fem skipene, ble det ikke tatt høyde for at de trenger både service og deler». Joda, det ble tatt høyde for det, men det ble gjort et bevisst valg ved å vente med anskaffelse av store mengder reservedeler til Sjøforsvaret hadde opparbeidet seg tilstrekkelig driftserfaring med helt nye fartøy. Den er nå på plass og det planlegges nå med anskaffelser for betydelige beløp i tillegg til de mer enn 500 millioner kronene som allerede er investert i reservedeler.