Historisk arkiv

Sant om Forsvaret - innlegg i Nordlys 3. oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Sant om Forsvaret - dette innlegg sto på trykk i Nordlys 3. oktober 2013.

Sant om Forsvaret

Dette innlegg sto på trykk i Nordlys 3. oktober 2013.

Vi lyver ikke. Vi fører ingen bak lyset. Å påstå at vi driver narrespill og lyver av hjertens lyst slik journalist Oddvar Nygård i Nordlys også skrev mandag, er useriøst og et nivå vi ikke vil legge oss på.

Forsvaret er et redskap for vårt demokratisk valgte storting, og Stortinget er behørig informert om at rotasjonen på de fem fregattene våre skal være som følger: tre skal seile, en skal drive opplæring mens en er inne til vedlikehold.

Fregattene har de senere årene hatt mellom 200 og 300 seilingsdøgn i norske farvann og i nærområder. Denne aktiviteten skal vi også holde i år. I tillegg bidrar Sjøforsvaret med om lag 100 døgn til piratjakt i 2013. Oppdraget i Adenbukta gir en betydelig treningseffekt for besetningen og bidrar derfor direkte til vår forsvarsevne.

Valget med å vente med å anskaffe store mengder reservedeler før man hadde opparbeidet tilstrekkelig driftserfaring, var bevisst. Det ville ikke være økonomisk forsvarlig å anskaffe hele reservedelsomfanget før tilstrekkelig driftserfaring kom på plass. Å vurdere behovet for reservedeler skikkelig før man kjøper store reservedelslager er forsvarlig og ansvarlig forvaltning av fellesskapets ressurser. Denne erfaringen er nå på plass, og nye og store reservedelsanskaffelser vil derfor bli foretatt de nærmeste årene

Fregattene er en nøkkelressurs for en betydelig økt operativ evne og blant annet på grunn av disse har vi Europas mest moderne marine, og kostet langt mindre enn kostnadsberegningene la til grunn. Det har ikke vært kostnadsoverskridelser i prosjektet, og prosjektet ligger an til å bli ferdigstilt om lag 1 milliard kroner under kostnadsrammen.

Forsvaret av Norge er ikke avhengig av fregattene alene. Sjøforsvaret – inkludert Kystvakten - har andre fartøy og opererer tett med resten av Forsvaret, spesielt Luftforsvaret, og våre allierte. Dersom en alvorlig situasjon skulle oppstå, vil selvsagt også KNM Nansen raskt kalles hjem fra Aden.