Historisk arkiv

Sjøkrigsskolen, tale til kadetter og befalskoleelever, 28. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens tale til kadetter og befalskoleelever ved Sjøkrigsskolen, 28. juni 2013.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens tale til  kadetter og befalskoleelever ved Sjøkrigsskolen, 28. juni 2013.

Kjære alle,

Gratulerer med dagen. Tusen takk for at jeg får være med når dere i dag mottar velfortjente bevis på at dere har fullført Sjøkrigsskolen og grunnleggende befalsskoleutdanning.

Dere er på ulikt nivå i deres utdanningsløp, og dere har sikkert flere tanker om hva dere vil bruke utdannelsen deres til, men det dere deler er at dere er attraktive og etterspurte både i Forsvaret og i det øvrige arbeidsliv.

Dere nyter godt av at Sjøforsvarets utdanning i Bergen har et usedvanlig godt omdømme; En utdannelse enten det er fra KNM Harald Hårfagre eller Sjøkrigsskolen på Laksevåg, blir lagt merke til langt utenfor Bergen by og region. Og langt utenfor forsvarssektoren.

Kombinasjonen av grundig teoretisk klasseromundervisning og praktiske ferdigheter skiller seg ut, og kanskje er møtet med havet den mest unike erfaringen dere har fått?

Samtidig har dere lært at kombinasjonen av individuelle ferdigheter og styrken i teamet er det avgjørende i kritiske situasjoner.

Seilende med Christian Radich og med Statsråd Lemkuhl har dere fått lære grunnleggende seileferdigheter slik generasjoner har fått før dere. Dere har sett at det går en linje fra de gamle stolte seilskutene til en topp moderne korvett eller fregatt.

Gjennom slike krevende seilaser får dere ta del i de ærerike og gode tradisjoner Sjøforsvaret representerer. Slik skapes en historisk tråd til det moderne Sjøforsvaret vi ser fremfor oss i dag.

Nå skal dere snart ut og bruke det dere har lært i praksis. Dere er privilegerte! Dere vil oppleve stor spennvidde i operasjoner og oppgaver, nye moderne fartøy og oppgaver og kompetente kolleger.

Europas mest moderne marine
Om noen timer signerer vi en kontrakt på et nytt logistikkfartøy. Det fartøyet er den siste biten i puslespillet som viser at Norge har Europas mest moderne marine. Vi går fra logistikk på land til logistikk på vann, og det gir oss større fleksibilitet og større utholdenhet både i hjemlige farvann og i internasjonale operasjoner.

Vi vil også kunne støtte det sivile samfunnet på en bedre måte, for det er også en av Forsvarets viktige oppgaver. Spennvidden i oppgaver her hjemme og i utlandet setter høye krav til dere. I tillegg til å utøve tradisjonell sjømakt i Norges nære interesseområder, skal Sjøforsvaret også kunne delta i operasjoner utenlands som spenner fra humanitær assistanse til maritime sikkerhetsoperasjoner.

Tidligere denne uken besøkte jeg det norske kommandofartøyet og styrkebidraget til Natos stående maritime gruppe i Operation Ocean Shield. Det er imponerende å se hvordan de er forberedt for – og ivaretar – beredskap i Nato Responce Force, samtidig som de løser et «Law enforcement»-oppdrag gjennom piratbekjempelse utenfor Somalia.

Denne operasjonen er også et godt eksempel på hvordan planlegging og gjennomføring av operasjoner krever samarbeid og involverer mange av våpnene og bransjene i Sjøforsvaret.

Samtidig som KNM Fridtjof Nansen gjennomfører sine oppgaver i fjerne farvann i over 40 varmegrader, patruljerer KV Svalbard for å håndheve norsk suverenitet i nordområdet.

Dette er bare noen av eksemplene som viser de muligheter som ligger foran dere.

Jeg er overbevist om at dere – uavhengig av våpentilhørighet og bransje – vil få gode opplevelser, spennende oppgaver og mange utfordringer i årene som kommer.

«Punch above their weight» sa president Obama om den norske innsatsen ute, og det har han rett i. Norge vil aldri kunne bidra med det store antall soldater. Men til gjengjeld stiller vi med styrker som gjør en forskjell fordi de har høy kompetanse, fordi de godt trent og utstyrt, og fordi de har med seg en god kulturforståelse for området de opererer i.

Dette er mye takket være et forsvar som har satt livslang læring i system og et forsvar med utdanningsinstitusjoner som holder en høy internasjonal standard.  

Forsvarets omdømme er godt
I dag blir resultatene av Forsvarets innbyggerundersøkelse gjort kjent.  Det er en veldig hyggelig lesning. Og det er spesielt hyggelig at dere er de første jeg kan dele dette med.   

Undersøkelsen forteller oss at den norske befolkningens positive oppfatning av Forsvaret og norske soldater ikke bare er solid. På mange områder ser vi at den øker.   

65 prosent har et godt inntrykk av Forsvaret og hele 84 prosent synes at den norske soldaten gjør en god innsats i internasjonale operasjoner.

89 prosent mener det er nødvendig med et forsvar i dagens situasjon. 

Det er også veldig gledelig at over 70 prosent oppfatter Forsvaret som en ansvarlig virksomhet. Et stort flertall sier altså at de har stor tillit til Forsvaret som organisasjon.   

Kontaktflaten mellom Forsvaret og samfunnet er blitt betraktelig mindre etter at vi gikk fra et invasjonsforsvar til et moderne innsatsforsvar; Det er færre som får med seg erfaringer fra førstegangstjenesten, og erfaring og opplevelser fra utenlandsoperasjoner er enda mindre et allemannseie. Våre veteraner kjenner særlig på dette.

Hvis Forsvaret fortsatt skal opprettholde det gode omdømmet, må vi være villige til å endre oss i takt med samfunnet og informere om det vi gjør. Skal vi tro meningsmålingene, har vi langt på vei lykkes med dette.

Befolkningen synes i økende grad at Forsvaret er moderne og kompetent. Vi visste det jo, men det er enda viktigere at andre ser det samme. 

I takt med samfunnet
På ett område vet vi at Forsvaret har vært i utakt med samfunnet rundt seg.  Den 14. juni i år sørget Stortinget for at dette rettes opp. 100 år etter kvinner fikk stemmerett i Norge, er kvinner på lik linje med menn å anse som vernepliktige.

Det var på høy tid at Forsvaret fikk følge etter.   

Jeg er ikke i tvil om at flere kvinner vil gi Forsvaret større bredde, flere gode hoder og økt operativ evne. Vi kan nå få de best egnede og mest motiverte i hele befolkningen, ikke bare halvparten av den.

Når vi utdanner folk i Forsvaret holder det ikke med én støpeform. Vi må ha mange fordi oppgavene er så ulike og fordi det vil gi oss gode løsninger.  Det betyr at vi må vi bli flinkere til å se egenverdien i mangfold, og ikke bryte ned de ulikheter vi bringer inn.

Vi trenger flere medarbeidere med spisskompetanse innen områder som logistikk, teknologi og ledelse, som kan analysere, se helhet og som er gode til å kommunisere.

Ulikhet gir kreativ tenkning og nye måter å løse oppgaver på, men jeg er samtidig veldig opptatt av å si at det alltid vil være behov for den tradisjonelle soldaten; mennesker med gode fysiske og militære ferdigheter, og med høy etisk standard, som kan utøve Forsvarets kjerneoppgaver i felt.  

Kjære alle sammen, 

Det å tenke nytt er nødvendig for et forsvar som ønsker å bli værende i forkant.

Vi må fortsette å være innovative. Derfor er det så viktig for meg at vi lykkes med å rekruttere motivert og kunnskapstørst norsk ungdom.  

Vi vet at folk før oss har «punched above their weight» fordi de har hatt de beste og klokeste hodene. 

Flere vil huske historien om da kong Sverre beseiret Magnus Erlingsson i slaget ved Fimreite i 1184. Bak denne seieren lå det også djervhet, nytenkning og kompetanse.

Sverre lot ikke skipene sine bli bundet sammen slik det var vanlig å gjøre på den tiden. Derfor ble Magnus og baglerne overrumplet da skipene brått gled fra hverandre. Slik vant birkebeinerne slaget, og slik vant kong Sverre kongemakten. Med 14 mot 26 skip.

Det er ikke lenger 40-50 fartøyer i det norske Sjøforsvaret. Vi har heller ikke mange marinebaser og fort langs norskekysten.  Men vi har fått et nytt sjøforsvar tilpasset en ny tid.

Dere representerer fremtiden
Når dere nå forlater skolebenken og trer inn i ulike stillinger, åpner det seg et vell av ulike muligheter. Vår oppgave er å legge til rette for at dere opplever tjenesten som meningsfull og attraktiv: At dere med gode hoder og dyktige hender ser en fremtid i Forsvaret. Kun slik kan vi sikre at vi fortsetter å levere av ypperste kvalitet både ute og hjemme.

Dere representerer fremtiden, og dere er vår viktigste ressurs. Gjennom dere skal vi sørge for at vi kan drifte og betjene et moderne og høyteknologisk forsvar.

Dere som sitter her nå, skal være med å ta Forsvaret videre. Forsvaret trenger den unike kunnskapen dere har tilegnet dere. Nå er det deres tur til å sørge for at Forsvaret fortsetter å levere høy kvalitet. Det er jeg trygg på dere vil gjøre.

Lykke til videre i tjenesten og gratulerer med dagen!