Historisk arkiv

Statsrådens tale til Garden, 19.04.13

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holdt følgende tale til Garden 19. april 2013, med bakgrunn i hendelsene 22. juli 2011.

*Sjekkes mot fremføring*

En urolig aprildag i 1940 forlot daværende kronprins Olav og hans familie Skaugum på flukt fra tyske angrepsstyrker. Kjørende ut porten trakk han ned vinduet og sa til gardistene: «Husk nå for all del å skifte til skarpt da, gutter». En slik beskjed vet vi må ha vært alvorstung for dem som den gang ante hvilken militær overmakt vårt land sto overfor.

Garden var ikke bare ved Skaugum. De var også blant de kjempende styrkene som skulle sikre Kongefamilien og regjeringens farefulle flukt gjennom de dype norske skoger.

På Midtskogen, Lundehøgda og Strandlykkja gjorde Garden en heltemodig innsats. Stilt overfor overlegne tyske bakkestyrker, kanoner, stridsvogner og bombefly, ga Garden sitt viktige bidrag til at Konge, kronprins og regjering kom trygt fram til London. 

I dag minnes vi dem som døde i disse kampene. Vi minner dem i dyp respekt og ærbødighet.

                                                           ……

Da bomben i regjeringskvartalet rystet Oslo sentrum den regnvåte sommerdagen 22. juli 2011, visste ingen hva som skjedde eller hva vi hadde i vente.

Men Garden reagerte med resolutt handling. Alarmen gikk og man forberedte seg på det verst tenkelige. Igjen var det skarpladde våpen. Denne gangen rettet fra toppen av Karl Johans gate. Få vil ane hvilke tanker og bilder som gikk gjennom hodene på dere som i disse usikre timene forberedte dere til væpnet innsats på norsk jord. 

Dere sikret Slottet og de andre kongelige residensene. Og senere var Garden også på plass rundt det rammede regjeringskvartalet. Dere besto oppgaven mesterlig og med en profesjonalitet og troskap til det oppdraget dere er satt til å håndheve, som imponerte oss.

Terroranslaget i hjertet av Oslo viste oss hvilken ressurs Garden kan være for politiet og andre sivile myndigheter når situasjonen er prekær. Og den viser hvilken helt spesiell avdeling dere er. Vi snakker om unike soldatferdigheter, modenhet og dømmekraft. Og vi snakker om evnen til å handle sammen og forstå den oppgaven dere er satt til. Denne dagen tok vernepliktige initiativ og ledelse som rutinert avdelingsbefal. Og erfarne offiserer handlet raskt og riktig. For meg forteller dette om kvaliteten på de menneskene vi gjennom verneplikten rekrutterer og utdanner.

Å være forberedt ligger i ryggmargen på dere som tjenestegjør i Garden.  Hver dag og hver natt, året gjennom, er Garden på vakt. For Kongehuset, for innbyggerne i hovedstadsområdet og for vår nasjonale beredskap. Dere vet ikke når dere kan bli kalt på. Men jeg vet at når det skjer, er dere klare. Det har Garden bevist ved flere anledninger. Og spesielt da det gjaldt som mest, i aprildagene 1940, og da terroren rammet oss for to år siden.

De fleste av dere som deltok i aksjonen 22. juli er ikke lenger i Garden. Men dere vil alltid være gardister. På vegne av den norske regjering ønsker jeg i dag å takke dere, hver enkelt og sammen, for den innsatsen dere la ned for Konge, folk og fedreland denne mørke julidagen i 2011.

Takk, gardister.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i samtale med to generasjoner staute gardister: Fredrik Sveeberg deltok i slagene på Midtskogen i april 1940. Fredrik Helland mottok i dag Gardemedaljen i bronse for sin innsats da terroren rammet Oslo 22. juli, 2011.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i samtale med to generasjoner staute gardister: Fredrik Sveeberg deltok i slagene på Midtskogen i april 1940. Fredrik Helland mottok i dag Gardemedaljen i bronse for sin innsats da terroren rammet Oslo 22. juli, 2011. (Eskil Sivertsen, FD)