Historisk arkiv

Utdelingen av Forsvarsdepartementes miljøvernpris, 13. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Kjære miljøvernere og forsvarsvenner Det er en stor glede for meg å få lov til dele ut Forsvarsdepartementets miljøvernpris for 2013. Vi skal i dag hedre noen av ledestjernene innen miljøarbeidet i vår sektor.

Utdelingen av Forsvarsdepartementets miljøvernpris, 13. mai

Ved statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen

Kjære miljøvernere og forsvarsvenner

Det er en stor glede for meg å få lov til dele ut Forsvarsdepartementets miljøvernpris for 2013.

Vi skal i dag hedre noen av ledestjernene innen miljøarbeidet i vår sektor.

De er blant mange som daglig sørger for at Forsvaret tenker og handler grønt. 

De har gitt viktige bidrag til at vi i dag bygger et Forsvar med høye miljøstandarder og omtanke for soldatenes velvære.

Et forsvar med et godt omdømme, et forsvar som er sitt samfunnsansvar bevisst.    

Forsvaret merker jo veldig godt hva menneskeskapte miljøendringer kan medføre.

Vi ser det når vi er ute. I utenlandske operasjoner der Forsvaret er eller har vært engasjert, er klimaendringer gjerne en del av konfliktbildet.

Og vi møter det her hjemme, særlig i nord. Smeltningen av den nordlige iskappen påvirker seilingsleder og fisket. Forsvaret må følge etter.

Sist uke var NATOs faste råd og generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Bodø og fikk oppdaterte utviklingstrekk hos FOH og ved Bodø hovedflystasjon.

Dette besøket er en del av det arbeidet vi gjør for å høyne NATOs bevissthet omkring utviklingen i nordområdene.

At klimaendringer påvirker våre strategiske omgivelser, og at klima og sikkerhet henger nøye sammen.

Mange bekker små, gjør en stor å. Det gjelder i høyeste grad skal vi bekjempe klimaendringene. Her må alle gode krefter trekke sammen.

Det handler i bunn og grunn om å ta vare på jorden og ressursene våre på en bærekraftig måte til de neste generasjonene, enten det gjelder CO2-utslipp eller mat.    

 

Regjeringen ønsker å være ambisiøs. Vi har satt klima- og miljøtiltak høyt på den politiske dagsorden. Klimaforliket i Stortinget og Klimameldingen gir et godt grunnlag for å nå våre mål.  

Som forsvarsminister gleder det meg å se en forsvarssektor med en tydelig klimavennlig profil.  

Den tid er over at Forsvaret alene blir assosiert med støy, utslipp og forurensning.

At våre fly, kjøretøy og fregatter er også dette, kommer vi vanskelig utenom.

Vel så viktig er omfanget av «grønne» tiltak som gjennomføres.

Og det er et arbeid som blir lagt merke til langt utenfor vår egen sektor.

Listen over forsvarssektorens innsats på miljøområdet er lang. 

Vi rydder opp i tidligere tiders forurensning i havneområder og i skytefelt.

Vi tar hensyn til miljøet på militære øvelser.

Vi har økt energieffektivitet og redusert bruk av fossil energi til oppvarming.

Vi bygger tidsriktige militære boliger og anlegg.      

Vi har innført omfattende kildesortering i våre garnisoner

Ja, hvert år blir flere tusen vernepliktige lært opp til å kildesortere.

Slik kunne jeg fortsette

Ja, jeg er stolt av et Forsvar for vår tid også når det gjelder vår tids største utfordring. 

Det gjør at konkurransen om årets miljøvernpris er skarp.  Ja så pass at vi i år har to prisvinnere av Forsvarsdepartements miljøvernpris.

##

Den ene prisvinneren er det jeg vil kalle en veteran innen miljøvern i vår sektor. Den går til en etat vi alle har et forhold til fordi den forvalter Forsvarets eiendommer. 

Helt tilbake i 2006 ble prosjekt «Energiledelse i Forsvaret 2006-2010» etablert. Med det kom en avtale i stand mellom Forsvaret og Forsvarsbygg med målsetting å spare 90 GWh per år.

Prosjektet har ikke bare nådd dette målet – det har overoppfylt det som var ambisjonen.

Vi har sett en imponerende besparelse i energiforbruk til reduserte kostander. Bare i 2011 har prosjektet redusert de årlige energikostnadene med ca. 110 mill. kr.

Prosjektets suksess har resultert i videreføring i «Energiledelse fase II». Når dette storstilte miljøprosjekt ferdigstilles i 2017, vil Forsvaret spare godt over 200 millioner årlig. Det er penger som kanaliseres inn i å styrke den operative driften.

Dette er derfor ikke bare god miljøpolitikk – det er god forsvarspolitikk.

Prosjektet har totalt sett gjort utslag på Norges innsats for redusert energiforbruk og reduserte utslipp av klimagasser.

Utenfor forsvarsektoren blir dette prosjektet omtalt som et forbilde for energieffektivisering innenfor eiendomsforvaltning. I januar vant de Enovaprisen for sitt arbeid.

Forsvarsbygg Utleie har vært gjennomføringsansvarlig for energiledelsesprosjektet med Gunnar Solbjørg som prosjektleder.

Det er derfor en stor glede for meg å utrope Forsvarsbygg Utleie som en fortjent mottaker av Forsvarsdepartementet miljøvernpris for 2013.

##

Neste prisvinner er også en banebryter med høye ambisjoner.

Regjeringen har mål om å øke forbruket av økologisk mat til 15 prosent innen 2020. Dette prosjektet sørger for at Forsvaret sikter enda høyere. Allerede i år er målet å komme opp i 15 prosent.

At det er banebrytende blir lagt merke til. Aftenpostens matekspert Yngve Ekern slo nylig helene sammen i honnør til dette arbeidet.

Aftenposten og Ekerns entusiasme er det lett å forstå. Nå skal gamle og verpeferdige høns ikke lenger gå til spille, men havne som en delikatesse på soldatenes middagstallerken. Langtidstekt, saftige og møre.    

Slik går Forsvaret foran og tar et ansvar for miljøet, for jordbruksnæringen og ikke minst hva våre soldater får servert på matfatet.

Det er godt å være soldat med slike mennesker rundt en.

Dette er bare ett av mange eksempler på hva denne prisvinneren gjør for alle som er glade i mat og bryr seg om hvordan den blir til.

Orlogskaptein Pål Harald Stenberg må fremheves. Han har vært en ildsjel i dette arbeidet. Siden 2006 har han vært en foregangsperson og motivator for å innføre økologisk mat i Forsvaret.

Fra 2007 startet Stenberg i samarbeid med Birger Gimse i FLO og fem kjøkkensjefer et pilotprosjekt for å oppnå 15 prosent økologisk mat i 2010 ved Forsvarets fem kjøkken i Midt-Norge. Nå er målet 10 prosent økologisk mat i hele Forsvaret i 2012 og, som sagt, 15 prosent i 2013.

Prosjektet utviser en utålmodighet og iver som inspirerer.

Det har også økt kunnskapen om økologisk mat og landbruk. Det har satt krav til miljø- og samfunnsansvar ved anskaffelser av næringsmidler til Forsvaret, og krav om overgang til økologiske- og fairtradeprodukter. Økologisk kjøttproduksjon ble igangsatt på Værnes i forbindelse med prosjektet.

Andre i offentlig forvalting ser hen til dette gode eksempelet. Andre ønsker å lære av Forsvaret. Det gjør meg som forsvarsminister stolt.

Det er derfor en stor glede å utrope prosjekt økologisk mat i Forsvaret v/prosjektleder og fem kjøkkensjefer til vinner av Forsvarsdepartementets miljøvernpris for 2013.