Veteran: En hedersbetegnelse, ikke diagnose
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 28.01.2013
Et ensidig mediefokus på veteraner som skadde soldater tegner et feilaktig bilde. De aller fleste er friske. Og de som sliter har flere tilbud, tettere oppfølging og bedre erstatningsordninger enn noen gang tidligere. Denne kronikken av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har stått på trykk i en rekke norske aviser i januar.
Et ensidig mediefokus på veteraner som skadde soldater tegner et feilaktig bilde. De aller fleste er friske. Og de som sliter har flere tilbud, tettere oppfølging og bedre erstatningsordninger enn noen gang tidligere. Denne kronikken av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har stått på trykk i en rekke norske aviser i januar.
Veteran: En hedersbetegnelse, ikke diagnose
Av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)
Et ensidig mediefokus på veteraner som skadde soldater tegner et feilaktig bilde. De aller fleste er friske. Og de som sliter har flere tilbud, tettere oppfølging og bedre erstatningsordninger enn noen gang tidligere.
Betyr det at vi er i mål? På ingen måte. Det er fortsatt veteraner som forteller om sin kamp mot byråkratiet. Om hvordan de ikke får den nødvendige hjelp eller kompensasjon.
På høy tid
Anerkjennelse og ivaretakelse av våre veteraner var derfor det første jeg tok tak i da jeg ble forsvarsminister i 2005. Inntil da hadde veteranene vært forsømt. Det er dypt tragisk at vi som nasjon i flere tiår ikke evnet å ivareta de som hadde ofret så mye på våre vegne.
Et samfunnsansvar
De siste syv årene har vi fått til mye. Nå løfter vi i flokk. Regjeringens handlingsplan for veteraner er skrevet i tett samarbeid med veteranorganisasjonene selv. Den spenner over seks ulike departementer og inneholder 126 konkrete tiltak. Av disse er 107 fullført eller påbegynt. La meg nevne de viktigste i denne sammenhengen:
- I forsvarsregionen Østerdalen har vi har satt helsevesenet, NAV, Forsvaret og kommunen under samme tak for å finne en modell som ivaretar veteranen på tvers av sektorene. Nøkkelen er samlet kompetanse og tett samarbeid. Modellen forventes ferdig i år og skal implementeres i hele landet.
- Det er gjennomført flere tiltak for å øke kompetansen om veteranenes behov i den sivile helsetjenesten.
- Etatssjefene i Forsvaret, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Statens Pensjonskasse, BUFETAT og Helsedirektoratet møtes jevnlig for å håndtere utfordringer og sikre at veteranene faktisk får et sømløst tilbud.
- Vi har skreddersydd kompensasjonsordninger som skal sikre at alle skadde soldater fra tidligere operasjoner får den økonomiske kompensasjonen de har krav på.
- Vi har etablert Forsvarets Veterantjeneste. Her kan alle veteraner få informasjon og veiledning i alt fra helsehjelp til erstatningsordninger.
I samarbeid med veteranorganisasjonene arbeider vi kontinuerlig med å gjøre de nødvendige forbedringene til vi ser at alle tiltak fungerer som de skal.
Det er umulig å fjerne den urett som er begått mot veteraner fra tidligere operasjoner. Men det er vår samfunnsplikt å bøte på den så godt som det lar seg gjøre, og sørge for at morgendagens veteraner ikke må kjempe for sin rett.
Morgendagens veteraner
Forsvaret har i dag et helt annet opplegg for utvelgelse og opptrening av soldater som sendes ut i internasjonale operasjoner. Vi vet at tett oppfølging før, under og etter tjenesten er helt nødvendig for å redusere risikoen for senvirkninger.
I forkant av hver oppsetning foretas det en grundig medisinsk seleksjon. Soldatene øver realistisk og bruker lang tid på å forberede seg på oppdraget, tøffe opplevelser og stridsreaksjoner. Dette gjør de sammen som avdeling. Et dedikert stressmestringsteam følger avdelingen både før, under og etter tjenesten.
Ethvert oppdrag avsluttes med grundige debriefer og åpne samtaler. Stridsreaksjoner bearbeides grundig i avdelingen, samt med stressmestringsteam.
Etter endt tjeneste mellomlander avdelingen på et nøytralt sted for å justere kropp og sinn før hjemkomst. Ett år etterpå kalles alle inn til avslutningssamling og samtaler for videre bearbeiding av opplevelser og for å fange opp eventuelle faresignaler på ettervirkninger. Forsvaret tilbyr psykologisk /psykiatrisk utredning og videre henvisning til sivilt helsevesen uavhengig av hvor lang tid som har gått siden tjenesten.
Noe av den viktigste støtten veteraner har er andre veteraner. Derfor gir Forsvarsdepartementet betydelig summer hvert år for å bidra til kameratstøtteordninger og veteranorganisasjonenes viktige arbeid.
Jeg både håper og tror at alt dette vil vises når historien om morgendagens veteraner skal skrives i framtiden.
Veteran er en hedersbetegnelse
Over 100.000 norske menn og kvinner har tjenestegjort i internasjonale operasjoner siden andre verdenskrig. Alle kommer hjem med unike erfaringer, på godt og vondt. De aller, aller fleste går videre i livet styrket av tiden ute. Noen får problemer i etterkant. Men frisk eller skadet: I debatten om veteraner må vi ikke glemme at en veteran ikke er en skadet soldat, men en hedersbetegnelse på menn og kvinner som har vært villige til å ta på seg tøffe og farlige oppdrag på vegne av fellesskapet. Det er vår plikt å hedre dem og ta vare på dem når de kommer hjem igjen.