Historisk arkiv

Markerte at Veteranavdelingen er etablert i Forsvarsstaben

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Her er politisk rådgiver Line Tresselts innledning da det ble markert at Veteranavdelingen er blitt en permanent avdeling i Forsvarsstaben.

Politisk rådgiver Line Tresselts innledning da det ble markert at  Veteranavdelingen er blitt en permanent avdeling i Forsvarsstaben.

 

Kjære alle sammen!

Våre soldater gjør en viktig innsats hver eneste dag for å bygge fred og sikkerhet i urolige og konfliktfylte områder i verden. Denne innsatsen er ofte avgjørende for at mennesker langt borte får økt trygghet, og for at en demokratisk og økonomisk utvikling kan skje. Dette har vi sett i en rekke land der norske soldater har vært, og er engasjert, i Midtøsten, på Balkan, i Afrika og i Afghanistan.

For dette fortjener våre veteraner større oppmerksomhet, mer anerkjennelse og bedre oppfølging enn det som dessverre har vært virkeligheten tidligere.

Hvis vi går tilbake i historien, står behandlingen av krigsseilerne fram som et grelt eksempel på den behandlingen veteranene har fått. Av de 35 000 krigsseilerne under krigen omkom nærmere 4 500 seilende i Handelsflåten. Nesten halvparten av flåten gikk ned. Etter å ha gitt det kanskje største bidraget fra Norge til de alliertes seier, ble de møtt med avvisning og fornektelse da de kom hjem. Få så ut til å vite noe om Handelsflåtens innsats og betydning for utfallet av krigen.

Den 5. august møtte forsvarsministeren gjenlevende krigsseilere og deres familier i Risør. Der ba hun på vegne av den norske stat om unnskyldning for den behandlingen krigsseilerne ble utsatt for etter krigen.

Vi kan ikke gjøre om på historien, men vi kan lære av den. Betegnelsen «veteran» er ikke en diagnose, det skal være en hedersbetegnelse. Behandlingen våre veteraner får når de kommer hjem etter endt tjeneste, kan bety mye for hvordan det går etterpå. Noen utvikler senskader, som kanskje kunne vært unngått. Det viktigste vi kan gjøre er å bygge opp kunnskap i hele samfunnet om betydningen av det veteranene gjør – på vegne av oss alle, om hvilke ressurser de representerer - og om hvilke behov de har når de kommer hjem.

Dette er en hjertesak for den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet, og en sak som hele regjeringen støtter og står bak. Anerkjennelse og ivaretakelse av våre veteraner var nettopp det første Forsvarsministeren tok tak i da hun overtok i 2005. Og mye har skjedd de siste åtte årene.

De viktigste redskapene i veteranarbeidet har vært Stortingsmelding 34 og handlingsplanen «I tjeneste for Norge». Den er nå inne i sitt siste leveår. Som en del av handlingsplanen, ble Forsvarets veterantjeneste etablert som et toårig prosjekt i 2011.

Jeg vil rette en stor takk til dere som har stått på i Veterantjenesten i disse to årene. Dere har gjort et nybrottsarbeid og fortjener en stor del av æren for det vi har oppnådd.

I dag markerer vi at Veteranavdelingen har blitt en permanent avdeling i Forsvarsstaben. Det betyr at vi tar enda et skritt videre. Det betyr at arbeidet får den langsiktige, politiske forankringen som er nødvendig. Veteranene treffer alle avdelinger og virksomheter i Forsvaret. Med den nye organiseringen forventer vi at koordineringen blir enklere.

Ivaretakelse av veteranene er et samfunnsansvar, og et tverrsektorielt ansvar. Det er den røde tråden i den politikken vi har fulgt de siste årene.

Hele seks departementer står bak handlingsplanen og er sammen om å iverksette den, og det er unikt i seg selv. De seks departementene er; Arbeidsdepartementet, Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet, Helse – og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, og Utenriksdepartementet foruten Forsvarsdepartementet. Hvert enkelt departement har ansvar for tiltakene innenfor sin sektor.

Den interdepartemental arbeidsgruppen, IDA, er navet i dette samarbeidet. Denne gruppen har utviklet et felles engasjement og eierskap til veteranpolitikken. Det samholdet har vært sentralt for det vi har oppnådd, og det skal vi bygge videre på.

Alle de 126 tiltakene i planen er implementert, eller igangsatt. Det viser at samarbeidet er godt.

Vi holder nå på å evaluere handlingsplanen, og det gjenstår fortsatt mange spørsmål om veien videre. Vi i Forsvarsdepartementet ønsker at det tverrsektorielle arbeidet skal fortsette. De spørsmålene som er viktige for veteranene, berører så mange sektorer i samfunnet. Og det eksisterer et reelt behov for økt kompetanse om veteraner i de andre sektorene. Derfor mener vi at alle må opprettholde, og helst forsterke, sin innsats og sitt engasjement. Dette støttes heldigvis av de andre departementene.

Vi vil videreføre handlingsplanen i et nytt forpliktende politisk dokument. Først skal vi ferdigstille evalueringen, både internt og eksternt. Slik vil vi få et grundig og solid fundament for å stake ut veien videre.

Det som er sikkert er at dere i Veteranavdelingen i Forsvarsstaben vil få en meget viktig rolle også på den veien. I samarbeid med veteranorganisasjonene skal vi arbeide kontinuerlig med å gjøre de nødvendige forbedringene til vi ser at alle tiltak fungerer som de skal.

Det er umulig å fjerne den urett som er begått mot veteraner fra tidligere operasjoner. Men det er vår samfunnsplikt å gjøre vårt for at morgendagens veteraner ikke må kjempe for sin urett.

Med disse ordene vil jeg takke for det gode arbeidet dere gjør hver dag for våre veteraner, og ønske dere lykke til som ny avdeling og en fast del av forsvarssjefens sentrale stab!