Vi tar ansvar for veteranene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 06.09.2013
Dette innlegget fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har stått på trykk i noen lokalaviser i begynnelsen av september 2013.
Dette innlegget fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har stått på trykk i noen lokalaviser i begynnelsen av september 2013.
Våre soldater gjør en viktig innsats hver eneste dag for å skape sikkerhet og trygghet i urolige og konfliktfylte områder i Midtøsten, på Balkan, i Afrika og i Afghanistan. De gjør det med stor personlig risiko, og i visse situasjoner med fare for sitt eget liv. For dette fortjener de større oppmerksomhet, mer anerkjennelse og bedre oppfølging enn det som dessverre har vært virkeligheten tidligere. Dette har Dagsavisen og andre medier med rette satt søkelys på den siste uken.
Vi kan ikke fjerne den urett som ble begått mot veteraner fra tidligere operasjoner. Men det er vår samfunnsplikt å gjøre alt for at morgendagens veteraner ikke skal måtte kjempe for sin rett på samme måte. Dette har vært en hjertesak for meg helt siden jeg ble forsvarsminister første gang i 2005, og en sak som hele regjeringen støtter og står bak. Og mye har skjedd de siste åtte årene.
Alle veteraner har nå én dør inn til Forsvaret når de kommer hjem fra internasjonale operasjoner, gjennom Forsvarets Veteranavdeling. Her kan de få noen å snakke med og hjelp til å ta kontakt med ulike etater i forhold til arbeid, utdanning og helsehjelp, samt erstatning og kompensasjon for eventuell skader. De har tilgang til stressmestringsteamet i Forsvaret og mulighet til å snakke med psykolog eller psykiater med høy kompetanse. Disse tilbudene har veteranene resten av livet, - også de som har vært ute i tidligere operasjoner i Libanon, på Balkan og andre steder. Regjeringen har siden 2011 brukt store ressurser å bygge opp et bedre støtteapparat for dem som kommer hjem.
Forsvarets særskilte ansvar for veteranene gjelder det første året etter hjemkomst, og dette året får alle tilbud om tett oppfølging. Helsepolitikken legger opp til at det ikke skal bygges opp et eget velferdssystem for dem som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner, på siden av det ordinære systemet. Soldatene reiser ut på vegne av Norge. Det er derfor et nasjonalt ansvar å ivareta dem når de kommer hjem.
Dagsavisen har satt søkelys på at det finnes veteraner blant dem som står uten et permanent botilbud i Norge. Norsk Institutt for by- og regionforskning (NIBR) har vist at 98 personer med bakgrunn fra internasjonale operasjoner står uten permanent bolig. Dette tallet innbefatter mennesker som har et midlertidig botilbud, som bor i institusjon, i fengsel, i natthjem eller er uten tilbud.. Bostedsløshet er likevel uverdig for dem det gjelder. Det er mennesker som vi må gjøre enda mer for å nå fram til gjennom de hjelpetiltak som samfunnet har. Her spiller kommunene en nøkkelrolle.
Vi kan ikke gjøre om på historien, men vi kan lære av den. Betegnelsen «veteran» er ikke en diagnose, men en hedersbetegnelse. Behandlingen våre veteraner får når de kommer hjem etter endt tjeneste kan bety mye for senere livsløp og livskvalitet. Det viktigste vi kan gjøre er å bygge opp kunnskap i hele samfunnet om betydningen av det veteranene gjør – på vegne av oss alle. Dette er ressurssterke mennesker med høy kompetanse og stor profesjonalitet. De har stått i tøffe situasjoner i strid, de har tatt vanskelige valg under press, de har vist lederskap og mot. Dette er kvaliteter som det norske samfunnet trenger og som vi må se, verdsette og bruke enda bedre i framtiden.