Historisk arkiv

Forsvarets bistand til samfunnssikkerheten - presiseringer til forsvarssjefen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen skal legge frem ny langtidsplan for forsvarssektoren våren 2012. Det er viktig at bistand til det sivile samfunn blir vektlagt tilstrekkelig i arbeidet med planen.

Regjeringen skal legge frem ny langtidsplan for forsvarssektoren våren 2012. Forsvarssjefen arbeider nå med sitt fagmilitære råd. Dette utgjør det mest sentrale innspillet til langtidsplanen.

22. juli viste viktigheten av at alle samfunnets ressurser kan settes effektivt inn i samlet innsats hvis vårt samfunn stilles på alvorlig prøve. Forsvaret har betydelige ressurser og er forutsatt å yte bistand ved behov. Det er viktig at bistand til det sivile samfunn blir vektlagt tilstrekkelig i arbeidet med planen. Forsvarsminister Grete Faremo har i denne sammenheng oversendt enkelte presiseringer til forsvarssjefen i hans arbeid med å utarbeide det fagmilitære rådet. Se nedenfor.

Disse presiseringene er et tillegg til de forsvarspolitiske prioriteringene forsvarsministeren oversendte forsvarssjefen 10. januar i år.

Dato: 12. september 2011

Ny langtidsplan for forsvarssektoren – forsvarspolitiske prioriteringer som bakgrunn for utarbeidelsen av forsvarssjefens fagmilitære råd – presiseringer og tillegg vedrørende forsvarets bidrag til samfunnssikkerhet

1. Innledning
Det vises til mitt notat av 10. januar i år der det gis forsvarspolitiske prioriteringer for arbeidet med ny langtidsplan for forsvarssektoren. Dette notatet gir enkelte presiseringer og tillegg til notatet av 10. januar, vedrørende Forsvarets bidrag og bistand til samfunnssikkerhet.

2. Presiseringer og tillegg
Terroren som rammet oss 22. juli 2011 har ytterligere aktualisert verdien av det sivil-militære samarbeidet, og i denne sammenheng Forsvarets støtte til politiet og andre sivile myndigheter i håndteringen av alvorlige anslag mot samfunnssikkerheten. De primære ressursene og ansvaret for håndtering av en slik hendelse er det justissektoren som har, men Forsvaret har betydelige ressurser og er forutsatt å yte bistand ved behov.

22. juli viste oss viktigheten av at alle samfunnets ressurser kan settes effektivt inn i samlet innsats hvis vårt samfunn stilles på alvorlig prøve. I alvorlige og tidskritiske situasjoner er det særlig viktig å sikre at tilgjengelige militære ressurser kan utnyttes hurtig og med best mulig effekt. Planlegging, organisering og øvelser, så vel som regelverk og prosedyrer, må være innrettet for å sikre optimalt utbytte av innsatsen gjennom høy reaksjonsevne, smidig samarbeid mellom de involverte og best mulig synergi mellom militære og sivile ressurser.

Forsvarets bidrag til ivaretakelse av samfunnssikkerheten skal ikke være styrende for utvikling av Forsvarets struktur og kapasiteter. Samtidig er det viktig at Forsvarets ressurser innrettes og organiseres slik at det tilrettelegges for å gi best mulig bistand til det sivile samfunn i akutte krisesituasjoner. Jeg ber derfor om at beredskap og evne til bistand til det sivile samfunn blir belyst spesifikt i arbeidet med forsvarssjefens fagmilitære råd.

I denne sammenheng bes forsvarssjefen, innenfor gjeldende oppgaver og ansvarslinjer å vurdere hvordan Forsvarets ressurser kan innrettes og disponeres mer hensiktsmessig med tanke på å kunne yte bistand ved behov, herunder særlig spesialstyrker, transporthelikopter, redningshelikopter og Heimevernet.

Det bes om at ovennevnte vurderinger presenteres som en del av forsvarssjefens fagmilitære råd knyttet til en ny langtidsplan. Det presiseres at disse vurderingene også vil bli sett i sammenheng med 22. juli-kommisjonens arbeid. Således vil noen av disse saksfeltene kunne bli lagt fram for politisk beslutning på et senere tidspunkt, fremfor å bli behandlet som en del av langtidsplanen.

Grete Faremo