Historisk arkiv

Individuelle pensjonsavtaler (IPA)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har mottatt henvendelser om at livsforsikringsselskaper sender ut premievarsel uten å opplyse om at skattereduksjonen ved premieinnbetalingen er bortfalt. Finansdepartementet ber Kredittilsynet ta dette forholdet raskt opp med livsforsikringsselskapene.

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/5856 FM AG

1.12.2006

Individuelle pensjonsavtaler (IPA)

Det vil ikke bli gitt fradrag i skattepliktige inntekt for innbetalt premie til IPA fra og med 12. mai 2006.

Finansdepartementet har mottatt henvendelser om at livsforsikringsselskaper sender ut premievarsel uten å opplyse om at skattereduksjonen ved premieinnbetalingen er bortfalt. Det er grunn til å tro at dette kan ha ledet til premieinnbetalinger basert på sviktende forutsetninger.

Finansdepartementet vil be om at Kredittilsynet tar dette forholdet raskt opp med livsforsikringsselskapene, og ber om at det sammen med varsel om premieinnbetaling orienterer om de endrede skatteforutsetninger, og at kontrakten (polisen) går over til en helt ordinær fripolise hvis de unnlater å betale inn. Det må samtidig gis en orientering om hva dette (fripolise) innebærer. I nødvendig grad må tilsvarende forhold tas opp med andre tilbydere av IPA.

For de som har innbetalt premie fra og med 12. mai 2006 uten at de er blitt informert av selskapet om de endrede skattefordeler, bør selskapene i egen ekspedisjon til disse kundene tilby å få tilbakebetalt de aktuelle premiebeløp.

Finansdepartementet ber om at saken gis høy prioritet, og ber om å bli orientert om Kredittilsynets oppfølging.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Per Øystein Eikrem
avdelingsdirektør

Gjenpart:
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Sparebankforeningen i Norge
Forbrukerrådet
Norges Bondelag