Historisk arkiv

TINE BA - søknad om fritak for miljøavgift på drikkevareemballasje til skolemelk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

TINE BA
v/ Hanne Refsholt
Postboks 25
0133 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

05/4990 SA

05.01.2006

TINE BA - søknad om fritak for miljøavgift på drikkevareemballasje til skolemelk

Jeg viser til ditt brev 12. desember 2005 hvor det søkes om fritak for miljøavgift på drikkevareemballasje til skolemelk. Begrunnelsen er at en miljøavgift på skolemelk vil svekke skolemelkordningen.

Først vil jeg si at jeg er opptatt av å finne gode løsninger som ikke svekker skolemelkordningen og samtidig ivaretar de miljøhensynene som ligger bak utvidelsen av grunnlaget for emballasjeavgiften.

Bakgrunnen for at vi har miljøavgift på drikkevareemballasje fremgår av St.prp. nr. 1 (2005-2006) for budsjettåret 2006 Skatte-, avgifts- og tollvedtak. Miljøavgiften på drikkevareemballasje skal prise kostnader ved at drikkevareemballasje havner som søppel i naturen. Miljøavgiften blir differensiert etter emballasjens innhold og art. Differensieringen etter innhold avspeiler sannsynligheten for at emballasje kan havne som søppel i naturen. Drikke som det har vært antatt at primært drikkes i hjemmet, f.eks. melk og juice, har derfor hatt unntak fra avgiftsplikten. Øvrige drikkevarer blir ilagt en miljøavgift differensiert etter materialtype. Miljøavgiften er også gradert etter returandel, slik at emballasje som inngår i godkjente retursystemer får redusert miljøavgiftssats etter returandelen. Ved returandel over 95 pst. faller avgiften bort.

Utvalget av melkeprodukter og juice har økt. Det synes å ha skjedd en produktutvikling og et endret forbruksmønster som peker i retning av at en større andel melk og juice mv. drikkes utenfor hjemmet enn tidligere. Siden dette øker sannsynligheten for at emballasjen havner som søppel i naturen, er det ikke grunnlag for å opprettholde avgiftsunntaket for disse drikkevarene. Jeg ser heller ikke at det ut fra dette er grunnlag for å gi et særskilt fritak for skolemelk.

Som nevnt ovenfor, reduseres imidlertid miljøavgiften etter fastsatt returandel når drikkevareemballasjen inngår i et godkjent retursystem. For inneremballasje som inngår i et retursystem reduseres miljøavgiften med den returandel som er fastsatt etter Miljøverndepartementets forskrift 1. juni 2004 nr. 930 om gjenvinning og behandling av avfall kap. 6 (avfallsforskriften), jf. forskrift 11. desember 2001 nr. 1451 om særavgifter § 3-5-3 første ledd. Ved en returandel på 95 pst. faller miljøavgiften bort.

Graderingen etter returandel stimulerer bransjen til å utvikle retursystemer som sikrer en høy innsamlingsgrad. Returandelen for drikkekartonger er fra 1. juni 2005 fastsatt til 65 pst. En returandel på 65 pst. vil gi en miljøavgift for drikkekartonger på om lag 40 øre pr. enhet i 2006. Dersom melk og juice mv. tas med i avgiftsgrunnlaget, er det rimelig å anta at dette motiverer bransjen til å bedre retursystemene slik at returandelen for drikkekartonger øker. Det vil i så fall innebære en ytterligere reduksjon av miljøavgiften.

Etablering, godkjennelse av retursystem og fastsettelse av returandel skjer ved Statens forurensningstilsyn (SFT), jf. avfallsforskriften §§ 6-4 og 6-5. Som et eksempel har SAS fått fastsatt en returandel på 85 % for sitt retursystem. Jeg vil derfor anbefale at TINE BA går i dialog med SFT for å se på muligheten for at det etableres tilsvarende ordninger for skolemelken, og som da vil kunne innebære godkjenning av en høyere returandel og tilsvarende lavere avgift.

Med hilsen

Kristin Halvorsen