Historisk arkiv

Fortolkningsbrev til Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pensjonsordning etter lov om OTP — forholdet til SPK og andre lovfestede pensjonsordninger

Fornyings- og administrasjonsdepartementet
Postboks 8004 Dep
0030 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

200600571- /EMN

05/2213 FM CW

12.12.2006

Pensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon – forholdet til SPK og andre lovfestede pensjonsordninger

Det vises til brev 21. mars 2006 fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet der det blant annet bes om en avklaring av problemstillinger knyttet til arbeidstakere med kort ukentlig arbeidstid.

Lov om obligatorisk tjenestepensjon trådte i kraft 1. januar i år. Loven pålegger nærmere bestemte foretak (foretak med minst én ansatt) å opprette tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Reglene for hvilke ansatte som skal omfattes av tjenestepensjonsordningen følger av foretakspensjonsloven (lov 24. mars 2000 nr. 16 om foretakspensjon) kapittel 3 og innskuddspensjonsloven (lov 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon) kapittel 4. Hovedregelen er at alle ansatte over 20 år og som har mer enn 20 % stilling skal omfattes av tjenestepensjonsordningen.

Lov om obligatorisk tjenestepensjon gjelder ikke ”foretak som har pensjonsordning i henhold til lov eller tariffavtale for statlig eller kommunalt ansatte”, jf. § 1 tredje ledd. Foretak er definert i lovens § 1 annet ledd som ”aksjeselskap, allmennaksjeselskap, ansvarlig selskap, enkeltpersonforetak og ethvert annet rettssubjekt som har arbeidstaker i sin tjeneste”. I spesialmerknadene til § 1 tredje ledd står det blant annet: ” Plikten til å ha pensjonsordning skal dermed avgrenses mot staten, kommunene, og statlige og kommunale foretak. Plikten skal også avgrenses mot såkalte fristilte foretak, dvs. foretak som har hatt en tilknytning til stat eller kommune, men som ikke lenger er bundet til å ha pensjonsordning i henhold til krav i lov eller tariffavtale for statlig eller kommunalt ansatte.” Lov om obligatorisk tjenestepensjon gjelder dermed heller ikke for staten og kommunene. Dersom et foretak omfattes av unntaket, er det ingen plikt til å opprette pensjonsordning for ansatte som faller utenfor pensjonsordningen foretaket har.

Statens pensjonskasse (SPK) er en pensjonsordning som omfatter tilsatte i statens tjeneste, jf. lov om Statens Pensjonskasse § 5. For at foretak som har pensjonsordning i SPK skal kunne falle inn under unntaket fra plikt til å opprette obligatorisk tjenestepensjonsordning, må foretaket ha pensjonsordning i henhold til kravene i lov om Statens Pensjonskasse.

Vilkårene for medlemskap i SPK er blant annet at den ansatte arbeider mer enn 14 arbeidstimer i uken, jf. lov om Statens Pensjonskasse § 5. Dersom et foretak faller utenfor virkeområdet til lov om obligatorisk tjenestepensjon, vil heller ikke de ansatte som jobber mellom 20 prosent stilling (ca 7,5 timer pr. uke) og 14 timer pr. uke, og dermed ikke vil kunne være medlem av SPK, ha krav på pensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon. Ulikheten i medlemsvilkårene medfører at en del ansatte i statlige og kommunale foretak ville ha vært omfattet av en tjenestepensjonsordning dersom vedkommende hadde jobbet i en privat bedrift.

Pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsang ved Den Norske Opera
I brevet fra FAD 21. mars 2006 bes det om en avklaring av om virksomheter som har Pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norske Opera vil være forpliktet til å opprette en pensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon for arbeidstakere som ikke omfattes av ordningen. Pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norske Opera er en lovfestet ordning for disse yrkesgruppene. Lov om pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norske Opera § 2 første ledd lyder: ”Ballettdansere, sangsolister og korsangere er medlem i Statens Pensjonskasse, med de rettigheter og de plikter som følger av lov av 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse, men med de unntakene som følger av loven her”.

Av unntakene som følger av loven er det blant annet at pensjonsordningen gjelder ”bare for den som er fast ansatt eller midlertidig ansatt for minst ett år, og som arbeider minst 50 prosent av arbeidstiden i en hel stilling”, jf. § 2 annet ledd. Pensjonsordningen vil dermed ikke være i henhold til kravene i ”lov eller tariffavtale for statlig eller kommunalt ansatte” i dette tilfellet lov om Statens Pensjonskasse. Finansdepartementet anser dermed foretak som har Pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norske Opera som omfattet av lov om obligatorisk tjenestepensjon.

Ved endringsforskrifter 30. juni 2006 til forskrift 22. desember 2000 nr. 1413 til innskuddspensjonsloven og forskrift 1. desember 2000 nr. 1212 til foretakspensjonsloven, skal arbeidstakere unntas fra medlemskap i en innskuddspensjons- eller foretakspensjonsordning dersom de er medlemmer av en lovbestemt pensjonsordning, se innskuddspensjonsforskriften § 5-1 annet ledd nr. 2 og foretakspensjonsforskriften § 4-1 annet ledd nr. 2. Ansatte som er medlemmer i Pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsang ved Den Norske Opera skal derved unntas fra en obligatorisk tjenestepensjonsordning. I et foretak der alle ansatte er medlemmer av Pensjonsordningen for ballettdansere, sangsolister og korsang ved Den Norske Opera, vil det etter Finansdepartementets vurdering ikke være grunn til å kreve at det skal opprettes en obligatorisk tjenestepensjonsordning. Det må derimot opprettes en obligatorisk tjenestepensjonsordning for ansatte som faller utenfor medlemskapsvilkårene for Pensjonsordningen for ballettdansere, sangsolister og korsang ved Den Norske Opera, men som oppfyller vilkårene for medlemskap i en obligatorisk tjenestepensjonsordning.

Pensjonsordning for apoteketaten
I brevet fra FAD 21. mars 2006 bes det også om en avklaring av om virksomheter med pensjonsordning i Pensjonsordning for apoteketaten vil være forpliktet til å opprette en pensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon for arbeidstakere som ikke omfattes av ordningen. Pensjonsordning for apoteketaten er en lovfestet pensjonsordning for apotekere og arbeidstakere som er fast tilsatt ved apotek. Pensjonsordningen administreres og forvaltes av Statens Pensjonskasse. Vilkårene for å omfattes av Pensjonsordning for apoteketaten er at man er apoteker eller ”arbeidstaker som er fast tilsatt ved apotek hvis de har en gjennomsnittlig arbeidstid på minst 15 timer pr. uke, eller ved fast vaktapotek har en tarifflønn som minst svarer til tarifflønnen for 15 timer pr. uke i dagtjeneste. Arbeidstakere med tre måneders tjenestetid anses som fast tilsatt”, jf. lov om pensjonsordning for apoteketaten § 1. Finansdepartementet anser ikke foretak som har pensjonsordning for apoteketaten for å omfattes av unntaket i lov om obligatorisk tjenestepensjon § 1 tredje ledd, med den samme begrunnelse som er gitt i forhold til pensjonsordningen for ballettdansere mv. Slike foretak vil derfor være omfattet av virkeområdet for lov om obligatorisk tjenestepensjon.

Endringsforskrifter 30. juni 2006 til forskrift 22. desember 2000 nr. 1413 til innskuddspensjonsloven og forskrift 1. desember 2000 nr. 1212 til foretakspensjonsloven, vil også komme til anvendelse her. Arbeidstakere skal unntas fra medlemskap i en innskuddspensjons- eller foretakspensjonsordning dersom de er medlemmer av en lovbestemt pensjonsordning, se innskuddspensjonsforskriften § 5-1 annet ledd nr. 2 og foretakspensjonsforskriften § 4-1 annet ledd nr. 2. Ansatte som er medlemmer i pensjonsordning for apoteketaten skal derved unntas fra en obligatorisk tjenestepensjonsordning. Det må opprettes en obligatorisk tjenestepensjonsordning for ansatte som faller utenfor medlemskapsvilkårene for Pensjonsordningen for apoteketaten, men som oppfyller vilkårene for medlemskap i en obligatorisk tjenestepensjonsordning.

Vurdering av søknad om unntak
I brev 21. mars skriver FAD: ”Hvis departementet kommer til at virksomheter med pensjonsordning i Statens Pensjonskasse, Pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norske Opera eller Pensjonsordning for apoteketaten er pliktige til å opprette en OTP-ordning for de av virksomhetens ansatte som arbeider mellom 20 prosent av hel stilling og minstegrensen for rett til medlemskap i de nevnte ordninger, søker Fornyings- og administrasjonsdepartementet med dette om at virksomheten i medhold av OTP-loven § 1 fjerde ledd fritas fra plikten til å etablere en pensjonsordning for disse arbeidstakerne”.

Kongen (delegert til Finansdepartementet) kan ved forskrift eller enkeltvedtak gjøre unntak fra loven for enkelte eller bestemte grupper av foretak eller arbeidstakere, jf. lov om obligatorisk tjenestepensjon § 1 fjerde ledd.

Etter Finansdepartementets vurdering er det ikke tilstrekkelig grunn til å unnta foretak som har pensjonsordning for apoteketaten eller pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norsk Opera, fra plikten til å opprette obligatorisk tjenestepensjonsordning for ansatte som nevnt over. Finansdepartementet mener at hensynet til de ansatte her bør veie tyngst. Det forhold at disse ansatte tilhører en yrkesgruppe el. som har en egen lovfestet pensjonsordning, bør ikke stille dem i en mindre gunstig stilling enn øvrige arbeidstakere som arbeider i foretak med plikt til å opprette obligatorisk tjenestepensjon, og som oppfyller vilkårene for medlemskap.

Forskrift 19. desember 2003 nr. 1618 om unntak fra medlemskap i Statens Pensjonskasse for bestemte grupper av arbeidstakere
Til orientering har Finansdepartementet, i forbindelse med iverksettelse av lov om obligatorisk tjenestepensjon, fått henvendelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) angående intervjuere som jobber i SSB og lov om obligatorisk tjenestepensjon. Kopi av brevet følger vedlagt. Finansdepartementet har også blitt kontaktet av Meteorologisk institutt angående meteorologiske observatører og obligatorisk tjenestepensjon. Intervjuere i SSB og meteorologiske observatører er unntatt fra medlemskap i Statens Pensjonskasse ved forskrift 19. desember 2003 nr. 1618 om unntak fra medlemskap i Statens Pensjonskasse for bestemte grupper av arbeidstakere § 1 punkt 4 og 6. Finansdepartementet er kjent med at FAD tidligere er blitt forelagt spørsmål fra SSB om intervjuere i SSB skal eller kan være medlemmer i Statens Pensjonskasse (jfr. sak 00/3054). Den gang konkluderte FAD (AAD) på bakgrunn av anbefaling fra SPK at intervjuerne ikke skulle være medlem.

Det skal ikke opprettes pensjonsordning for disse arbeidstakerne etter lov om obligatorisk tjenestepensjon, da foretaket har pensjonsordning ”i henhold til lov eller tariffavtale for statlig eller kommunalt ansatte” jf. unntaket i lov om obligatorisk tjenestepensjon § 1 tredje ledd.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Erling G. Rikheim
avdelingsdirektør

Vedlegg

Gjenpart:
Meteorologisk institutt
Statistisk sentralbyrå