Historisk arkiv

Skattefri tilbakebetaling av tidligere innbetalt aksjekapital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til KPMG Law Advokatfirma DA

KPMG Law Advokatfirma DA
v/ Johannes Andersen
Postboks 7000, Majorstuen
0306 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

05/4878 SL EYS/KR

28.03.2006

Skattefri tilbakebetaling av tidligere innbetalt aksjekapital

Vi viser til ditt brev av 15. mars d.å. vedrørende departementets brev av 22. desember 2005.

Brevet omhandlet skatteposisjonen innbetalt aksjekapital og overkurs på vederlagsaksjene når aksjer er overført til et holdingselskap i medhold av overgangsregel E. Om tilbakebetaling av tidligere innbetalt kapital uttales det:

”Departementet antar at en utdeling etter omstendighetene vil kunne anses som en tilbakebetaling, selv om den selskapsrettslig behandles som en utbytteutdeling. En eventuell utdeling må da først anses å gjelde kapital som ikke er innbetalt før det vil være aktuelt å betrakte utdelingen som tilbakebetaling av innbetalt kapital.”

Forutsetningen om at en utdeling først må anses å gjelde kapital som ikke er innbetalt før det vil være aktuelt å betrakte utdelingen som tilbakebetaling av innbetalt kapital, synes ikke å være overensstemmelse med tidligere uttalelser fra departementet. Det vises i denne sammenheng til uttalelser inntatt i Utv. 1999 s. 994b, Utv. 1997 s. 1080 og Utv. 1995 s. 108. På denne bakgrunn finner departementet, etter en fornyet vurdering, at det ikke er grunnlag for å oppstille et vilkår om at opptjent kapital må deles ut før det kan være aktuelt å betrakte utdelingen som tilbakebetaling av innbetalt kapital.

En kopi av brevet er sendt til Skattedirektoratet.

Med hilsen

Frode Kristiansen e.f.

lovrådgiver

Eyvind Sandvik

førstekonsulent