Historisk arkiv

Svar på spm 60-63 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 13.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. naturskade — erstatninger og sikring, kutt i jordbruksavtalen og tilskudd til forvaltningsdrift Statskog SF

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4859

Spørsmål nr. 60-63, fra Finanskomiteen/ Kristelig forlkepartis fraksjon, av 13.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet for 2006

Spørsmålene har blitt forelagt Landbruks- og matdepartementet som har utarbeidet svar.

Spørsmål nr. 60:

"Kap. 1148 post 70 Naturskade – erstatninger og sikring

Rapporten fra Norges Geologiske undersøkelser om sannsynlighet og risiko knyttet til fjellskred og flodbølger fra Åknes og Hegguraksla, datert 29.5.2006, konkluderer med at det er behov for så raskt som mulig å få etablert et beredskapssystem med høy pålitelighet som inkluderer overvåking, varsling og evakuering, slik at den individuelle risikoen for personer i fareområdet kan reduseres til et akseptabelt nivå.Vil forslaget til sluttbevilgning til Åknes/Tafjordprosjektet i 2007 etter departementets vurdering resultere i et slikt beredskapssystem?"

Svar:

Det er kommunene som har ansvar for sikring mot naturskader og beredskap i denne sammenheng.

Med de store utfordringene som Stranda og Norddal kommuner har stått overfor både når det gjelder geoundersøkelser og å få på plass nødvendig overvåkings- og varslingssystem, har det vært nødvendig med betydelig statlig støtte. Det er derfor over statens naturskadeordning bevilget 54,5 mill. kr til arbeidet i perioden 2004-2006. Dette betyr at prosjektet til nå har fått nær 100% av de omsøkte utgiftene dekket av staten, mens andre kommuner normalt får inntil 75% dekning over tilskuddsordningen.

Departementet legger til grunn at arbeidet som allerede er gjennomført gir befolkningen en langt bedre trygghet enn det som var situasjonen før prosjektet ble satt i gang. Departementet forventer at det ved en sluttbevilgning på ytterligere 10 mill. kr slik regjeringen foreslår i sitt forslag til statsbudsjett for 2007 vil være mulig å få på plass et tilfredsstillende varslingssystem.

Det vises her til omtalen i St.prp. nr. 1 (2006-2007) for Landbruks- og matdepartementet side 118 der det heter ” Statens naturskadefond mottok i slutten av august 2006 ein revidert søknad frå Åknesprosjektet der dei søkjer om 40 mill. kroner i 2007. Den nye søknaden omfattar òg m.a. utgifter til reint forskingsarbeid, midlar til investeringar i evakueringsløysingar som vegar og varslingsanlegg, samt etablering og drift av eit eige senter for beredskap. Dette er kostnader som etter departementet si vurdering ikkje kan prioriterast over sikringsløyvinga under naturskadefondet. Kostnader til prosjektet ut over dei 10 mill. kroner som departementet her foreslår blir løyvd må kommunane sjølv finne dekning for. Med løyving på 10 mill. kroner i 2007 sluttførast den statlege støtta til dette prosjektet, som til då vil ha fått i alt 64 mill. kroner i statleg tilskott, det heilt klart største prosjektet som har blitt støtta over naturskadeordninga nokon sinne.”

Spørsmål nr. 61:

”Kap 1150 post 74 Til gjennomføring av jordbruksavtalen – ufordelt kutt.

Norges Bondelag ser på dette som en urimelig inngripen i en fremforhandlet avtale og forutsettes at det føres tilbake på jordbruksavtalen våren 2007 uten å belaste en eventuell fremforhandlet avtale. Kan departementets forslag tolkes slik at dette innfris?”

Svar:

De endringene det her henvises til, er ufordelte justeringer som følger av at de delene av Landbrukets utviklingsfond som i en periode har ligget utenfor jordbruksavtalen, ved jordbruksoppgjøret 2006 ble ført tilbake til avtalen, samt at utviklingsprosjektet Innlandet 2010 ble avsluttet. Den nødvendige justeringen vil bli behandlet i forbindelse med jordbruksoppgjøret 2007. Det blir lagt til grunn at dette kan gjøres uten at det får innvirkning på satser og regelverk i jordbruksavtalen for 2006/2007.

Spørsmål nr. 62:

” Kap. 1161.70 Statskog SF – tilskudd til forvaltningsdrift

Det vises til departementets beskrivelse av Statskogs utfordringer i beskrivelsen av budsjettforslaget. Vurderer departementet det slik at disse utfordringene vil bli ivaretatt innenfor forslaget om nominell videreføring av tilskuddet fra 2006 (justert for overføringer)?”

Svar:

Departementet viser i budsjettforslaget til de utfordringer Statskog står overfor med hensyn på lovpålagte og ikke-lovpålagte oppgaver. Disse oppgavene er regulert i avtale mellom Landbruks- og matdepartementet og Statskog SF, og prioriteringer og nærmere beskrivelse av oppgavene gjøres i det årlige oppdragsbrevet. Denne avtalen er for tiden til revisjon, for å ta hensyn til den nye situasjonen knyttet til innføringen av Finnmarks­loven, der Statskog ikke lenger har oppgaver i Finnmark, og for å sikre et godt grunnlag for gjennomføring og styring av oppdraget. Departementets erfaring er at Statskog tilpasser aktiviteten i forhold til bevilget beløp slik at oppgavene gjennomføres på en forsvarlig måte, og departementets vurdering er at de omtalte utfordringene vil bli ivaretatt innenfor rammen av det foreslåtte tilskuddet under kapittel 1161 post 70 i regjeringens budsjettforslag for 2007.

Spørsmål nr. 63:

”Kap 5652.85 Innskuddskapital i Statskog – utbytte

Hvor stor prosentvis reduksjon av bokført egenkapital pr 31.12.2005 medfører overdragelsen av statens arealer i Finnmark til Finnmarkseigedommen?”

Svar:

Ved overdragelsen av statens arealer i Finnmark reduseres Statskogs egenkapital med kr. 6 746 776. Dette representerer de regnskapsmessige verdiene av eiendelene som skilles ut uten vederlag. Reduksjonen tilsvarer 2 % av bokført egenkapital pr 31.12.2005.