Historisk arkiv

Gjennomgang av bokføringsregelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vi viser til Deres brev av 13. november 2007 der departementet ber Norsk RegnskapsStiftelse ved Bokføringsstandardstyret om å foreta en gjennomgang av reglene i bokføringsloven og bokføringsforskriften.

Vedlagt følger delrapport I som omhandler godkjenningsordning for kassasystemer.

Ved bokføringslovens ikrafttredelse ble det innført krav om at kontantsalg skal registreres fortløpende på kassaapparat, terminal eller annet likeverdig system. Bakgrunnen for dette var et ønske om en bedre dokumentasjon av kontantsalget, og dermed hindre at omsetning unndras fra beskatning og avgiftsberegning. Bokføringsreglene setter imidlertid ingen særskilte krav til selve kassaapparatet, utover at det skal produsere summeringsstrimler og at kvitteringene fra kassaapparatet skal inneholde bestemte opplysninger. De kassaapparatene/ systemene som er på markedet er således ikke godkjent av noen offentlig instans. Bokføringsreglene krever også at det skal være en lettfattelig systembeskrivelse av kassasystemets oppbygging og funksjoner, men det er ikke satt konkrete krav til hva systembeskrivelsen skal inneholde.

Det synes å være et faktum at det er forholdsvis enkelt å manipulere mange av de kassasystemene som er på markedet, og at dette blir gjort. Dette er bakgrunnen for at det i Sverige nå er innført en egen lov om kassaregister som blant annet stiller krav om sertifisering av kassasystemene og gjentagende teknisk kontroll. Også norske skattemyndigheter har avdekket systematisk manipulering av kassasystemene. Når enkelte næringsdrivende unnlater å innberette hele eller deler av omsetningen til skattemyndighetene, fører dette til en illojal konkurranse hvor seriøse næringsdrivende risikerer å bli utkonkurrert.

Bokføringsstandardsstyret kommer derfor i delrapport I med følgende forslag:

Bokføringsstandardstyret legger til grunn at dagens regelverk om bruk av kassaapparat bør endres, slik at reglene på en bedre måte sikrer at formålet med reglene, fullstendig registrering av kontantsalget og dokumentasjon av dette, oppfylles. Det legges til grunn at vi i Norge står over for de samme problemstillinger som har foranlediget de svenske reglene omtalt ovenfor, og at de vurderinger som er gjort i Sverige i stor grad også kan overføres til norske forhold.

Bokføringsstandardstyret har ikke tatt stilling til om de svenske reglene fullt ut bør innføres i Norge, eller om det kan tenkes andre mindre inngripende og kostnadskrevende løsninger som kan gi en tilfredsstillende sikkerhet, jf. også pkt. 4.1. Bokfor^ingsstandardsryret foreslår likevel at norske regler vurderes med utgangspunkt i de svenske reglene. En slik utredning hør foretas i samarbeid med, fagpersoner som har teknisk kompetanse. Dette kan være personer fra fagrni jøer som Selmersenteret ved Universitetet i Bergen og BBS, personer med erfaringer f-a kontroll av kassasystemer, samt representanter fi a system utviklingssiden.

 

Med Hilsen

Trond Tømta
Leder Bokføringsstandardstyret

 

Vedlegg: Les rapporten her.pdf