Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Jeg tar Norges Banks beslutning på hovedstyremøtet i dag om å øke renten med ¼ prosentpoeng til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

- Jeg tar Norges Banks beslutning på hovedstyremøtet i dag om å øke renten med ¼ prosentpoeng til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen.- Norges Bank har lenge varslet en gradvis heving av renten, i små og ikke hyppige skritt, og økningen i dag var ventet i finansmarkedene.

- Aktiviteten i norsk økonomi er høy. Sysselsettingen øker og arbeidsledigheten avtar. Jeg merker meg at Norges Bank i sin begrunnelse for å heve renten viser til hensynet til en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting framover, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministeren understreker at Regjeringen vil føre en ansvarlig finanspolitikk.

- I Regjeringens tiltredelseserklæring er det slått fast at handlingsregelen for bruk av petroleumsinntekter skal ligge til grunn for budsjettpolitikken. I arbeidet med budsjettet for 2006 legger Regjeringen til grunn det samme strukturelle budsjettunderskuddet som i Bondevik-regjeringens forslag. Dette vil bidra til å begrense presset mot den norske kronen.

- Renten er lav. Norges Bank signaliserer, som tidligere, en gradvis normalisering av renten framover. Jeg vil minne husholdningene og næringslivet på at de må ta høyde høyere rente når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.


Publisert 02.11.05