Historisk arkiv

Høring om unntak i merverdiavgiftsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Forslaget innebærer forenklinger på merverdiavgiftsområdet for veldedige, allmennyttige og ideelle organisasjoner, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Høring om unntak i merverdiavgiftsloven

I dag legges forslag om unntak i merverdiavgiftsloven for interne transaksjoner i frivillige og ideelle organisasjoner ut på høring. Høringsfristen er 7. mars 2006. - Forslaget innebærer forenklinger på merverdiavgiftsområdet for veldedige, allmennyttige og ideelle organisasjoner, sier finansminister Kristin Halvorsen. Forslaget omfatter etter nærmere vilkår, alle typer tjenester.

Ideelle organisasjoner er i stor grad organisert slik at de enkelte ledd er selvstendige rettssubjekter. De forskjellige leddene utfører i varierende utstrekning fellesoppgaver som eksempelvis regnskap og it- og administrative oppgaver. Fellesoppgavene utføres mot vederlag. Størrelsen på vederlagene og oppgjørsmåter varierer. Fellesnevneren er imidlertid ofte at størrelsen på vederlaget skal tilsvare kostnadene forbundet med ytelsen av tjenesten.

Avhengig av en konkret vurdering, blant annet av om det foreligger omsetning og om denne omsetningen skjer i næring, vil organisasjonsstrukturen og måten fellesoppgaver løses på kunne utløse merverdiavgiftsplikt. I forbindelse med statsbudsjettet for 2005 uttalte stortingsflertallet at interne transaksjoner i frivillige organisasjoner i stor grad bør falle utenfor merverdiavgiftspliktig omsetning.

Forslaget som legges ut på høring er en oppfølging av dette og omfatter frivillige organisasjoner i betydningen veldedige, allmennyttige og ideelle institusjoner og organisasjoner. Dette vil blant annet gjelde idrettsorganisasjoner, humanitære og religiøse organisasjoner. Organisasjoner som nærings-, yrkes- og arbeidslivsorganisasjoner, fagforeninger, politiske partier og andre organisasjoner og foreninger som ivaretar medlemmenes økonomiske og faglige fellesinteresser er etter forslaget også omfattet.

I påvente av arbeidet med å endre loven har departementet med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 70 gitt midlertidige unntak for merverdiavgiften overfor Norges Idrettsforbund og Norges Handikapforbund. Lovforslaget som nå sendes på høring vil, når det blir vedtatt, tre i stedet for disse § 70-unntakene.

Lovforslaget planlegges fremmet for Stortinget vårsesjonen 2006, trolig i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Lenke til høringen


Publisert: 07.12.05