Avvikling av skattefavoriseringen av individuelle pensjonsavtaler og livrenter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 21.12.2006 | Sist oppdatert: 07.01.2007
I forbindelse med budsjettet for 2007 foreslo Regjeringen å avvikle skattefavoriseringen av individuelle pensjonsavtaler etter skatteloven (IPA) og livrenter. Under behandlingen i Stortinget foreslo flertallet i finanskomitéen enkelte endringer i overgangsreglene til avviklingen av skattefavoriseringen av IPA.
Avvikling av skattefavorisering av IPA og livrenter
I forbindelse med budsjettet for 2007 ble det i Ot.prp. nr. 1 (2006-2007) foreslått å avvikle skattefavoriseringen av individuelle pensjonsavtaler etter skatteloven (IPA) og livrenter. Under behandlingen i Stortinget foreslo flertallet i Stortingets finanskomité enkelte endringer i overgangsreglene til avviklingen av skattefavoriseringen av IPA. Regjeringens forslag ble vedtatt med de endringer som ble foreslått av finanskomitéen. Nedenfor redegjøres det kort for de vedtatte endringene.
IPA
Etter skatteloven § 6-47 første ledd bokstav c gis det fradrag for innbetalinger til IPA. Utbetalinger fra IPA-kontrakter er skattepliktig som pensjonsinntekt og midler innestående på IPA-kontrakter er ikke gjenstand for formuesbeskatning. Fortsettelsesforsikringer og fortsatt pensjonssparing behandles skattemessig på samme måte som IPA, jf. skatteloven § 6-47 første ledd bokstav d.
I Ot.prp. nr. 1 ble det foreslått å fjerne fradragsretten for innbetalinger til IPA for innbetalinger foretatt fra og med 12. mai 2006. Det ble videre foreslått at eksisterende IPA kontrakter skulle avsluttes og forsikringstakeren få en fripolise. Samtidig skulle forsikringstakerne få rett til å tegne en ny kontrakt på samme vilkår uten å gi nye helseopplysninger. Det ble også foreslått regler som ga forsikringstaker rett til gjenkjøp av IPA-kontrakter med verdi under to ganger grunnbeløpet. Tilsvarende endringer ble foreslått for fortsettelsesforsikringer og fortsatt pensjonssparing, med virkning fra og med inntektsåret 2007.
I finanskomiteens innstilling viste flertallet (medlemmene fra regjeringspartiene) til at Regjeringen nylig har lagt frem forslag til pensjonsreform. De uttalte:
” Under føresetnad av eit heilskapleg pensjonsforlik forpliktar regjeringspartia seg til å etablere privat, individuell pensjonssparing med skattemessig frådrag. Omfang på og tidspunkt for iverksetjing av ny ordning er ein del av pensjonsforhandlingane. Regjeringa vil eventuelt leggje fram forslag om slik spareordning for Stortinget i samband med Revidert nasjonalbudsjett for 2007. Retten til å spare i IPA-polisar og individuelle og kollektive livrenter blir vidareførte utan skattefordelar i 2007.”
Flertallet uttalte videre:
” Med desse utsiktene til ei mogleg framtidig, individuell ordning finn fleirtalet at overgangsreglane bør utformast i lys av dette. I staden for ei lovfesting av dei overgangsreglane om poliseopphøyr, fripolisar og gjenkjøp etc. som ligg i lovutkastet i proposisjonen, foreslår fleirtalet at departementet får fullmakt til å gi slike overgangsreglar i forskrift. Departementet kan då tilpasse innhaldet i slike reglar og iverksetjinga av dei til avklaringa av ei mogleg framtidig spareordning.”
På denne bakgrunn foreslo flertallet at Regjeringens forslag til overgangsregler ikke skulle lovfestes, men at Finansdepartementet isteden skulle gis fullmakt til å gi forskrift om opphør, gjenkjøp mv av IPA-kontrakter og fortsettelsesforsikringer.
Regjeringens forslag ble vedtatt med de endringer i overgangsreglene som ble foreslått av flertallet i Finanskomteen. Dette innebærer:
- Eksisterende IPA-kontrakter videreføres.
- Det kan foretas innbetalinger på IPA-kontrakter, men innbetalinger foretatt etter 11. mai 2006 vil ikke være fradragsberettiget.
- Utbetalinger fra IPA-kontrakter vil bli beskattet som pensjonsinntekt.
- Innestående midler på IPA-kontrakter er ikke gjenstand for formuesbeskatning, med unntak av midler i premiefond i pensjonsforsikringsavtalene.
- Det er adgang til utsatt beskatning ved reinvestering av engangsbeløp i ny IPA-kontrakt, jf skatteloven § 5-40 tredje ledd, når reinvesteringen foretas innen utgangen av inntektsåret 2006. Adgangen til reinvestering gjelder arvinger som mottar engangsbeløp fra en IPA- spareavtale. Videre gjelder den engangsbeløp som avløser rett til pensjon over drift (gjelder bare når engangsbeløpet ellers ville ha vært skattepliktig som pensjon og ikke lønn).
- Departementet er gitt kompetanse til å gi bestemmelser om opphør av IPA, gjenkjøp mv.
Departementet tar sikte på å gi forskrift om overgangsregler som blant annet vil omhandle rett til utbetaling av innestående beløp når innestående beløp er under en viss grense og rett til tegning av ny forsikring til erstatning for IPA-kontrakter. Tidsfristen for å benytte seg av retten til å utbetale midler, og retten til å inngå nye avtaler, vil være så lang at den gir rettighetshaverne mulighet til å avvente en eventuell ny skattefavorisert pensjonsordning dersom de ønsker det. Departementet tar sikte på å gi slike overgangsregler tidlig i 2007.
Individuelle livrenter
Verdien av livrenter er i dag unntatt fra formuesskatt. I Ot.prp. nr. 1 (2006-2007) foreslo Regjeringen å oppheve fritaket for formuesskatt på livrenter. Dette forslaget ble vedtatt av Stortinget uten endringer.
De vedtatte endringene innebærer at det innføres formuesskatt på individuelle livrenteforsikringer fra og med inntektsåret 2007. Foretas det innbetalinger på individuelle livrenter etter 5. oktober 2006 (men før årsskiftet) vil livrenten bli gjenstand for formuesbeskatning allerede fra og med inntektsåret 2006.
I Ot.prp. nr. 1 (2006-2007) er det forutsatt at finansdepartementets skattelovforskrift § 5-41 skal endres slik at ekstrabeskatning ved gjenkjøp av livrenter oppheves med virkning fra og med inntektsåret 2007. Det er videre forutsatt at de særskilte produktkravene som er oppstilt i skattelovforskriften § 5-41 bør oppheves.
Departementet vil komme tilbake med forskriftsendringer som forutsatt tidlig i 2007.
Kollektive livrenter
Etter gjeldende regler har arbeidsgivers ikke fradragsrett for innbetalinger til kollektive livrenteordninger. Innbetalingen skattlegges ikke som lønn for arbeidstakeren, men utbetalinger fra kollektive livrenter beskattes som pensjonsinntekt. Arbeidsgiver kan imidlertid få fradrag for innbetalinger til ordningen dersom innbetalingene behandles som lønn for arbeidstakeren.
Regjeringens forslo i Ot.prp. nr. 1 (2006-2007) å innføre skatteplikt på arbeidsgiverens betaling av premie til kollektive livrenter. Forslaget ble vedtatt av Stortinget uten endringer. Dette innebærer at det innføres skatteplikt på arbeidsgivers betaling av premie til kollektive livrenter med virkning fra og med inntektsåret 2007. Arbeidstaker vil bli skattlagt for premiebeløpet som lønn.
Utbetalinger fra kollektive livrenter hvor premien i sin helhet er skattlagt som lønn skal skattlegges på samme måte som utbetalinger fra individuelle livrenter. Det vil si at det bare er avkastningen som beskattes. Denne beskattes som alminnelig inntekt med en sats på 28 %.
For eksisterende kollektive livrenter som videreføres etter at det er innført skattlegging av premien hos medlemmene i ordningen, vil utbetalingen bli skattlagt som pensjon. For å unngå slik skattlegging kan det i disse tilfellene utstedes en fripolise knyttet til de rettigheter som er opparbeidet ved utgangen av 2006.
Det er ikke lagt opp til overgangsregler i forhold til endringene i den skattemessige behandlingen av kollektive livrenter.
Se også brev til FNH av 20.12.2006 om skattefavoriseringen av kollektive livrenter i arbeidsforhold.
Publisert: 21.12.06