Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Renten er fortsatt lav. Norges Banks rentebeslutning og signalene om renteutviklingen framover er en påminnelse om at husholdningene og næringslivet må ta høyde for at renten skal opp mot et mer normalt nivå når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

- Jeg tar Norges Banks beslutning på hovedstyremøtet i dag om å heve renten med ¼ prosentpoeng til 3½ prosent til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen. Norges Bank uttaler at renten gradvis kan settes opp mot et mer normalt nivå, men neppe ved hvert rentemøte. Renten vil dermed fortsatt økes i små og ikke hyppige skritt.

- Nye nasjonalregnskapstall viser at den sterke veksten i norsk økonomi fortsetter. Jeg registrerer at Norges Bank legger vekt på den høye aktiviteten og at det er lite ledig kapasitet i norsk økonomi. Det er høy vekst i sysselsettingen, og ledigheten er på et historisk lavt nivå. Samtidig melder stadig flere næringer om problemer med å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Jeg registrerer at Norges Banks regionale nettverk tyder på at stadig flere bedrifter nærmer seg en kapasitetsgrense, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Statsbudsjettet for 2007 er et ansvarlig budsjett i tråd med handlingsregelen for budsjettpolitikken. Det legger til rette for fortsatt god utvikling i norsk økonomi. En stabil utvikling er viktig både for husholdninger og bedrifter, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- I en situasjon med press i arbeidsmarkedet og mangel på kvalifisert arbeidskraft, er det fare for at lønnskostnadene øker utover det som er forenlig med en balansert økonomisk utvikling. Det er derfor viktig at det i arbeidslivet vises tilstrekkelig moderasjon for å unngå en slik utvikling, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Renten er fortsatt lav. Kredittveksten er høy. Norges Banks rentebeslutning og signalene om renteutviklingen framover er en påminnelse om at husholdningene og næringslivet må ta høyde for at renten skal opp mot et mer normalt nivå når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.


Publisert: 13.12.06