Historisk arkiv

Høyesterettsdom angår ikke 200-kronersgrensen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I saken mot Ifi OY Fotolabo Club har Høyesterett nå gitt staten medhold i at et utenlandsk postordreselskap som driver omsetning rettet mot norske forbrukere, skal likestilles med norske konkurrenter i forhold til momsregelverket.

Høyesterettsdom angår ikke 200-kronersgrensen

I saken mot Ifi OY Fotolabo Club har Høyesterett nå gitt staten medhold i at et utenlandsk postordreselskap som driver omsetning rettet mot norske forbrukere, skal likestilles med norske konkurrenter i forhold til momsregelverket. Det betyr at postordreselskap som er så rettet inn mot det norske markedet som dette selskapet er, må registrere seg i det norske avgiftsmanntallet og betale moms av omsetningen. Avgjørelsen bygger på at vareomsetningen i dette konkrete tilfellet faktisk skjer i Norge og ikke i Finland. Det som var avgjørende for resultatet var en helhetsvurdering av hvor tett omsetningen var knyttet til Norge. Markedsføringen var rettet eksklusivt mot Norge, og hele kundekontakten gikk for seg her. At stedet for kjøpsrettslig levering var her i landet talte også for et slikt resultat.

Dommen angår ikke 200-kroners grensen for toll- og avgiftsfri innførsel av varer som kjøpes fra utlandet. Som det fremgår er dommens tema om et selskap som driver postordrevirksomhet fra utlandet rettet mot norske forbrukere skal anses for å drive merverdiavgiftspliktig virksomhet i Norge på samme måte som norske virksomheter. Er ikke denne tilknytningen av en slik karakter som det her har lagt vekt på, vil det fortsatt være importreglene som avgjør om merverdiavgift skal betales eller ikke. Og her er det som kjent et unntak for varer med verdi under 200 kroner.


Publisert: 30.03.06