Historisk arkiv

Ingen endring i dieselavgiften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Ulike medieoppslag har skapt inntrykk av at Regjeringen foreslår å øke dieselavgiften. Dette er galt.

Ingen endring i dieselavgiften

- Regjeringen foreslår ikke å endre dieselavgiften, sier statssekretær Geir Axelsen.

Ulike medieoppslag har skapt inntrykk av at Regjeringen foreslår å øke dieselavgiften. Dette er galt. I omtalen av drivstoffavgiftene i forslag til statsbudsjett, St.prp. nr 1. ( 2006-2007) vises det til at avgiftsforskjellen mellom bensin og diesel ikke kan begrunnes ut fra forskjeller i veibruks-, ulykkes- og miljøkostnader. Videre heter det at avgiftsforskjellen bør "utjevnes over tid". Men dette er ikke et forslag om avgiftsendringer fra Regjeringen, og er heller ikke ensbetydende med at dieselavgiften skal økes. Det er blant annet gode distriktspolitiske grunner til å være varsom med å endre rammebetingelsene for transportnæringen.

For å motivere til kjøp av biler med lavere CO2 -utslipp foreslår Regjeringen å erstatte slagvolum med CO2-utslipp ved beregning av engangsavgiften. Med en slik omlegging vil nye dieselbiler komme gunstigere ut enn bensinbiler.

- Samtidig vet vi at lokale utslipp til luft (partikler, NOx osv) er høyere for dieselbiler enn for bensinbiler. Regjeringen varsler derfor at den vil foreslå en miljødifferensiert årsavgift for 2008, der biler som slipper ut mye NOx og partikler vil få høyere årsavgift enn de som slipper ut lite. Hvordan dette vil slå ut for ulike biltyper vil ikke bli klart før statsbudsjettet for 2008. Men siden en del eldre dieselbiler slipper ut mye slike stoffer, kan en anta at disse vil få høyere årsavgift enn f. eks nye biler (både diesel og bensin). Dette er Regjeringen åpen på. Målet er ikke å vri forbruket fra bensin til diesel, men å stimulere til kjøp av mer biler som forurenser mindre, understreker Axelsen.


Publisert: 10.10.06