Historisk arkiv

Ny protokoll til skatteavtalen mellom Norge og Østerrike

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet St. prp. nr. 56 (2005-2006) ”Om samtykke til å sette i kraft en protokoll til skatteavtalen mellom Norge og Østerrike av 28. november 1995, undertegnet i Wien 14. november 2005” for Stortinget for godkjennelse.

Ny protokoll til skatteavtalen mellom Norge og Østerrike

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet St. prp. nr. 56 (2005-2006) ”Om samtykke til å sette i kraft en protokoll til skatteavtalen mellom Norge og Østerrike av 28. november 1995, undertegnet i Wien 14. november 2005” for Stortinget for godkjennelse. Avtalen ventes å tre i kraft i 2006 og vil da få virkning fra og med inntektsåret 2007.

Av de viktigste bestemmelsene i den nye protokollen nevnes:

I gjeldende overenskomst er det fastsatt at kildeskattesatsen på utbytte ikke skal overstige 5 prosent når utbyttet utbetales til et selskap som direkte innehar minst 25 prosent av kapitalen i det utdelende selskap og selskapet er den virkelige rettighetshaveren til utbyttet. I andre tilfeller er skattesatsen begrenset til 15 prosent. Protokollen gjør ingen endringer i den generelle kildeskattesatsen på 15 prosent, men prosentsatsen er redusert til null når et utbyttet mottas av et selskap i den annen stat, uavhengig av hvor stor andel dette selskapet eier av kapitalen til det utdelende selskapet. Denne endringen er i tråd med den norske fritaksmodellen.

Det er gjort unntak fra Østerrikes adgang til å trekke kildeskatt av utbytte som betales til Norges Bank og Petroleumsfondet, mens Norge på sin side skal unnlate å trekke kildeskatt på utbytte som utbetales til den østerrikske nasjonalbanken.

I tillegg er det tatt inn en tidsfrist for søknader om refusjon av for mye betalt kildeskatt på utbytte, renter og royalty. Fristen er satt til fem år etter utløpet av det kalenderåret utbyttet mottas.

Videre er det tatt inn en endring i overenskomstens bestemmelse om skattlegging av gevinster som en fysisk person bosatt i en stat oppebærer ved salg av aksjer og andre selskapsrettigheter i selskap hjemmehørende i den annen stat. Slike gevinster kan skattlegges i den stat der selskapet er hjemmehørende, men bare hvis avhenderen har vært bosatt i denne stat på noe tidspunkt i løpet av de siste fem årene før avhendelsen skjer. Regelen omfatter også gevinster ved avhendelse av opsjoner eller andre finansielle instrumenter knyttet til aksjer eller selskapsrettigheter som nevnt.

Det er gjort enkelte endringer i bestemmelsen om unngåelse av dobbeltbeskatning. Norge benytter kreditmetoden som hovedmetode for å unngå dobbeltbeskatning, og denne metoden er allerede inntatt i bestemmelsen om dobbeltbeskatning i den gjeldende skatteavtalen. Kreditmetoden gjelder for inntekter som kan skattlegges i begge land. For inntekter som etter avtalen er forbeholdt Østerrike å skattlegge, er det foreslått at Norge kan bruke den alternative fordelingsmetode. Den metoden innebærer at Norge kan medregne slik inntekt i beskatningsgrunnlaget, men må gi et fradrag i den beregnede skatten tilsvarende den norske skatten som faller på den østerrikske delen av inntekten.

Det er gjort en endring av bestemmelsen om utveksling av opplysninger i gjeldende overenskomst som innebærer at adgangen til å utveksle opplysninger blir noe utvidet. Endringen går ut på at hvis den stat som er blitt anmodet om opplysninger, bare kan innhente opplysningene hvis det er igangsatt rettsforfølgelse for skattebedrageri, skal den anmodede stat innhente opplysningene uansett om rettsforfølgelsen er igangsatt i den anmodede eller anmodende stat. Denne endringen er tatt inn i en egen forhandlingsprotokoll som inngår som en integrert del av protokollen.

Les St. prp. nr. 56 (2005-2006) her.

 



Publisert: 05.05.06