Historisk arkiv

Reaksjoner ved overtredelse av bokføringslovgivningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt på høring forslag om å innføre hjemmel i ligningsloven, merverdiavgiftsloven og ny skattebetalingslov om å ilegge bokføringspålegg og betinget tvangsmulkt ved overtredelse av bokføringslovgivningen.

Reaksjoner ved overtredelse av bokføringslovgivningen

Finansdepartementet har i dag sendt på høring forslag om å innføre hjemmel i ligningsloven, merverdiavgiftsloven og ny skattebetalingslov om å ilegge bokføringspålegg og betinget tvangsmulkt ved overtredelse av bokføringslovgivningen. Vesentlige mangler ved næringsdrivendes bokføring og annen pliktig rapportering representerer et alvorlig problem.

Dagens regelverk har hjemler til å ilegge sanksjoner for overtredelser av dokumentasjons- og opplysningskravene i regnskaps-, skatte- og avgiftslovgivningen. Dette er i all hovedsak bestemmelser om ileggelse av straff og administrative sanksjoner for begåtte lovovertredelser. Innføring av adgang til å ilegge bokføringspålegg og betinget tvangsmulkt når den næringsdrivende ikke følger reglene i bokføringslovgivningen, vil derimot ha som formål å bedre kvaliteten på de næringsdrivendes regnskaper og ligningsoppgaver i fremtiden.

Lenke til høringen

Publisert: 03.05.06