Historisk arkiv

Bedre oppfølging av vanskeligstilte skattytere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

En arbeidsgruppe nedsatt av Skattedirektoratet har kommet med forslag til tiltak for å bedre situasjonen for vanskeligstilte skattytere.

En arbeidsgruppe nedsatt av Skattedirektoratet har kommet med forslag til tiltak for å bedre situasjonen for vanskeligstilte skattytere. - Disse forslagene vil føre til at skatteetaten blir oppmerksom på skattytere som har behov for særskilt hjelp og veiledning på et tidligere tidspunkt. Målet er at det skal bli enklere for disse å komme seg ut av den situasjonen de har havnet i, sier finansminister Kristin Halvorsen.

De aller fleste skattytere oppfyller sine forpliktelser overfor skattemyndighetene slik de skal. Men en liten gruppe skattytere er for et kortere eller lengre tidsrom er ute av stand til å ivareta egne interesser. Årsakene kan være psykiske eller sosiale problemer, sykdom eller dødsfall i familien, samlivsbrudd, rusmisbruk eller fengselsopphold.

Disse skattyternes vanskelige livssituasjon kan føre til at de ikke leverer selvangivelsen og ikke gjør opp sine skatte- og avgiftskrav ved forfall. Selv om årsakene til problemene i hovedsak ligger utenfor skatteetatens kontroll, er etatens mål å unngå at situasjonen til disse skattyterne forverres.  Arbeidsgruppen har derfor gjennomgått regelverket og foreslått en rekke tiltak som skal bedre situasjonen for denne skattytergruppen.

- Arbeidsgruppen har for eksempel sett på hvordan skatteetaten bør nå fram til disse. Noen nekter for eksempel å åpne posten, og kommer fort opp i et uføre. Jeg er glad for at etaten nå ønsker å møte disse ansikt til ansikt. Slik kan de få i gang en dialog for å komme fram til løsninger i fellesskap, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Arbeidsgruppen foreslår blant annet:

  • at skatteetaten – for å komme i kontakt med vanskeligstilte skattytere på et tidlig tidspunkt – inngår samarbeidsavtaler med andre instanser, som for eksempel NAV
  • at det i skatteetaten opprettes egne enheter som skal bistå og behandle saker som involverer vanskeligstilte skattytere
  • at det for å sikre samarbeidet mellom ligningskontorene og skatteoppkreverkontorene gis klare retningslinjer for hva slags opplysninger som kan utveksles mellom fastsettings- og innkrevingsmyndighetene
  • at det blir enklere for vanskeligstilte skattytere å få endret en uriktig skjønnsligning
  • at det blir lettere for vanskeligstilte skattytere å få ettergitt skatte- og avgiftsgjeld og komme inn under en gjeldsordning
  • at det fastsettes en egen sats for forsinkelsesrente når det er manglende evne som er årsaken til at skattegjeld ikke betales.

Skattedirektoratet vil nå vurdere hvordan arbeidsgruppens forslag skal følges opp.

Se også skatteetatens nettsider.