Historisk arkiv

Brev fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti vedrørende spørretimen 31. januar 2007.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende uttalelser om rensing av gasskraftverk, satsing på jernbane og miljøavgifter på bil

Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

07/690

05.02.2007

Brev fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti vedrørende spørretimen 31. januar 2007

Jeg viser til brev fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti av 31. januar 2007 vedrørende mine uttalelser i spørretimen samme dag om rensing av gasskraftverk, satsing på jernbane og miljøavgifter på bil.

1) Rensing av gasskraftverk
Partilederne skriver at bevilgningene til energiforskning, inklusive miljøvennlig gasskraftteknologi, ble økt med 10 mill. kroner til 160 mill. kroner. Videre vises det til at Gassnova ble etablert under den forrige regjeringen.

Stoltenberg II-regjeringen foreslo den første bevilgningen til å faktisk realisere et konkret renseanlegg for gasskraft i forbindelse med statsbudsjettet for 2007. Stortinget sluttet seg til å bevilge 720 mill til dette formålet.

Stoltenberg II-regjeringen har også inngått den første forpliktende samarbeidsavtalen om realisering av et fullskala renseanlegg for CO2-håndtering. Verdens største fullskala CO2-renseanlegg skal stå klart på Mongstad innen utløpet av 2014. Første steg, som innebærer etablering av et pilotanlegg, skal være på plass samtidig med idriftsettelsen av kraftvarmeverket i 2010 og skal fange minste 100 000 tonn CO2 per år.

Det er med andre ord først etter regjeringsskifte i 2005 at en norsk regjering har lagt fram forslag om å ikke bare forske på miljøvennlig gasskraftteknologi, men å faktisk realisere konkrete renseanlegg.

2) Satsing på jernbane
Stoltenberg II-regjeringen er den første regjeringen som har fulgt opp Nasjonal Transportplan i konkrete bevilgningsforslag til Stortinget, både når det gjelder vei og jernbane.

På Statsbudsjettet for 2007 foreslo regjeringa Stoltenberg II å øke jernbaneinvesteringene med 50 pst i forhold til saldert budsjett for 2006, og det totale jernbanebudsjettet var det beste på 25 år (når Gardermo-banen holdes utenfor).

Den forrige regjeringen prioriterte kun 21,9 pst. av den nominelle økningen i vei- og jernbaneinvesteringene på jernbane og 78,1 pst. på vei i 2005 ift. 2001. Denne regjeringen har fordelt bevilgningsøkningen i 2007 ift. 2005 med 49,5 pst. på jernbane og 50,5 på vei.

Stoltenberg II-regjeringen har derfor prioritert jernbanesektoren langt høyere enn Bondevik II-regjeringen.

3) Endringer i miljøavgiftene på bil
Forslaget til en omfattende og generell omlegging av engangsavgiften i miljøvennlig retning kom fra Regjeringen Stoltenberg II i forbindelse med statsbudsjettet for 2007. Regjeringen har også varslet et forslag til miljødifferensiering av årsavgiften i forbindelse med budsjettet for 2008.

I forbindelse med Revidert Nasjonalbudsjett for 2007 ble avgiftene for bioetanol - E85 - fjernet helt, og regjeringen arbeider videre med forslag for å øke omsetningen av mer miljøvennlig drivstoff for biler.

Under den forrige regjeringen ble det ikke fremmet noe slikt forslag til en generell omlegging av engangsavgiften i miljøvennlig retning.

Endringene fra forrige regjering omfattet kun enkelte avgrensede tiltak som fjerning av fritaket for busser i vektårsavgiften, senket vektgrense for kjøretøy som omfattes av vektårsavgiften (fra 12 til 7,5 tonn), avgiftsincentiv for svovelfri bensin og diesel, og fritak fra engangsavgift og årsavgift for brenselscellebiler.

På bakgrunn av det overstående mener jeg å ha god dekning for mine politiske poenger i spørretimen 31. januar 2007 og jeg ser fram til videre debatt om disse og andre viktige miljøspørsmål framover.

Med hilsen

Kristin Halvorsen