Historisk arkiv

Brev til ESA om momsfritak for aviser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I brev av 17. juli 2007 ga EFTAs overvåkningsorgan ESA en foreløpig vurdering av merverdiavgiftslovens forskjellsbehandling av aviser (nullsats) og ukeblader (25 % mva). Finansdepartementet har i dag gitt svar på ESAs synspunkter.

Finansdepartementet fremholder at Norge må ha en stor grad av frihet innenfor EØS-avtalen til selv å bestemme hvilke satser som skal gjelde for merverdiavgiften. Departementet viser til at nullsatsen på aviser har vært en del av det norske merverdiavgiftssystemet siden 1970 og at EUs avgiftsdirektiv tillater fortsatt bruk av reduserte satser, inkludert nullsatser, på en rekke vareslag. I både Danmark, Finland, Storbritannia og Belgia er aviser nullsatset. Som part i EØS-avtalen kan Norge ikke være underlagt strengere regler enn det EU-landene er. I brevet peker departementet også på andre argumenter for at det ikke foreligger ulovlig statstøtte. 

Bakgrunnen for saken er en klage fra Magasin- og Ukepresseforeningen. I følge ESAs foreløpige vurdering utgjør forskjellsbehandlingen et brudd på statsstøtteregelverket i EØS-avtalen.

Etter at ESA har mottatt departementet synspunkter, vil det være opp til ESA om de går videre med saken.

Les brevet her (18.09.2007)

Historikk:
Klagen fra Magasin- og Ukepresseforeningen (15.12.2006)
Svar fra Finansdepartementet (29.01.2007)
Forløpig vurdering fra ESA (17.07.2007)
Brev om utsettelse (07.08.2007)