Historisk arkiv

Feil om årsavgiften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse presseoppslag har i dag hevdet at årsavgiften for enkelte biler kan komme opp i over 10 000 kroner fra neste år. Dette har ikke opprinnelse i noen uttalelser Finansdepartementet har gitt om saken. Hvordan årsavgiften skal utformes er for tidlig å si, men endringene vil bli relativt moderate.

Feil om årsavgiften
Diverse presseoppslag har i dag hevdet at årsavgiften for dieselbiler kan komme opp i over 10 000 kroner fra neste år. Dette har ikke opprinnelse i noen uttalelser Finansdepartementet har gitt om saken. Hvordan årsavgiften skal utformes er for tidlig å si, men endringene vil bli relativt moderate. Regjeringen vil veie ulike hensyn opp mot hverandre, blant annet hensynet til forbrukerne og miljøet.

Regjeringen ønsker å bruke bilavgiftssystemet for å motivere til kjøp av miljøvennlige biler. På den bakgrunn har Stortinget nå vedtatt å erstatte slagvolum med CO 2-utslipp ved beregning av engangsavgiften. Det har derfor blitt billigere å kjøpe biler som slipper ut lite CO 2.

Regjeringen tar også lokal luftforurensning på alvor, og arbeider med sikte på å foreslå en miljødifferensiering av årsavgiften i forbindelse med budsjettet for 2008. På grunn av større lokale utslipp av partikler og NO x vil dieselbiler kunne få høyere årsavgift enn bensinbilene. Det vil innebære at de bilene som slipper ut mest forurensende stoffer, vil kunne bli noe dyrere å eie. I praksis vil avgiften også differensiere etter alder.


Publisert: 12.01.07