Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Norges Banks rentebeslutning og signalene om renteutviklingen framover er en påminnelse om at husholdningene og næringslivet må ta høyde for at renten skal opp mot et mer normalt nivå når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

- Jeg tar Norges Banks beslutning på hovedstyremøtet i dag om å heve renten med ¼ prosentpoeng til 3¾ prosent til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen. Norges Bank skriver at ny informasjon siden Inflasjonsrapport 3/06 ble lagt fram i november peker i retning av at veksten i økonomien kan være noe høyere enn anslått. Videre heter det at renten kan gradvis settes opp mot et mer normalt nivå, men neppe ved hvert rentemøte. Renten vil dermed fortsatt økes i små og ikke hyppige skritt.

- Oppgangen i norsk økonomi fortsetter. Veksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og utenom energivarer, som er ett mål på den underliggende inflasjonen, tok seg opp i 4. kvartal i fjor. Sysselsettingsveksten har tiltatt noe den siste tiden, og ledigheten er lav. Optimismen både blant husholdninger og bedrifter tilsier fortsatt sterk vekst i fastlandsøkonomien i inneværende år. Samtidig er det økende tegn til at den vedvarende høye veksten gir seg utslag i form av press i arbeidsmarkedet og mangel på kvalifisert arbeidskraft.

- Renten er fortsatt lav. Kredittveksten er høy. Norges Banks rentebeslutning og signalene om renteutviklingen framover er en påminnelse om at husholdningene og næringslivet må ta høyde for at renten skal opp mot et mer normalt nivå når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.


Publisert: 24.01.07