Regjeringen inn klimakvotemarkedet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 15.11.2007
I høst har Finansdepartementet hatt anbudsrunde for å kjøpe klimakvoter fra den grønne utviklingsmekanismen (CDM). - Dette er det første steget i en serie innkjøp av klimakvoter. Norge er blitt en aktør i det internasjonale kvotemarkedet, sier finansminister Kristin Halvorsen.
I høst har Finansdepartementet hatt anbudsrunde for å kjøpe klimakvoter fra den grønne utviklingsmekanismen (CDM). Nå skal prosjektene evalueres og departementet tar sikte på å inngå kontrakter før jul. 200 millioner kroner er bevilget til dette i år.
- Dette er det første steget i en serie innkjøp av klimakvoter. Gjennom denne operasjonen er Norge blitt en aktør i det internasjonale kvotemarkedet, sier finansminister Kristin Halvorsen.
Finansdepartementet har fått tilbud om kjøp av klimakvoter fra rundt 10 forskjellige prosjekter i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Det kom inn tilbud om levering av kvoter på rundt tre millioner tonn CO2 for levering gjennom perioden 2008-2012.
- Et velfungerende kvotemarked er den viktigste mekanismen verden har for å bekjempe klimaendringer. Utslippstak med kvotehandel er en mekanisme for å sette en pris på utslipp. At man må betale for utslipp gir næringslivet, privatpersoner og myndigheter incentiver til å ta i bruk klimavennlig teknologi. Når en forurenser mindre, betaler man mindre. Jeg er glad for å ta del i dette viktige arbeidet, sier finansministeren.
Finansdepartementet annonserte 19. september en anbudsrunde for kjøp av klimakvoter fra den grønne utviklingsmekanismen og felles gjennomføring (JI). Fristen for å levere anbud gikk ut fredag 9. november. Finansdepartementet vil i denne runden kjøpe kvoter for inntil 200 millioner kroner. Betaling for kjøpte kvoter foretas først når prosjektene leverer FN-sertifiserte kvoter. En kontrakt om kvotekjøp med den norske stat kan imidlertid inngås i en tidlig fase av prosjektet og vil dermed gjøre det lettere for prosjektet å skaffe finansiering. Det vil bli lagt vekt på å innhente informasjon om potensielle prosjekter i mindre utviklingsland.
Erfaringene fra denne anbudsprosedyren vil gi uvurderlig informasjon og erfaring foran neste år, da Finansdepartementet har fleksibilitet til å inngå kontrakter om levering av kvoter for inntil 4,1 milliarder kroner. Innkjøpsmetoden vil bli evaluert og tilpasset for at den skal fungere best mulig, sier finansministeren.
- Denne gangen valgte vi å gjennomføre anskaffelsen gjennom en anbudsrunde. Vi vil vurdere om en slik framgangsmåte er mest hensiktsmessig for videre innkjøp. Det er et uttalt mål at kvotekjøpene skal ha en utviklingseffekt i tillegg til størst mulig miljøeffekt. Derfor er det viktig å nå ut til prosjekter i land hvor det i dag er få eller ingen slike prosjekter fra før. På disse områdene kan vi forsterke innsatsen og vurdere endringer i innkjøpsmetoden. Det er viktig at disse landene også direkte kan høste fruktene av vår innsats for å redusere klimagassutslippene, sier Halvorsen.