Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Norges Bank anslår nå at veksten i fastlandsøkonomien er i ferd med å avta mot et mer normalt nivå, i tråd med den oppfatningen vi hadde da vi la fram Revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen legger stor vekt på å holde bruken av oljeinntekter på et nivå som understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å øke renten med 0,25 prosentpoeng, til 5,75 prosent, til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Norges Bank legger vekt på at prisveksten har vært litt høyere enn ventet, og at det er utsikter til at inflasjonen tiltar videre. Norges Bank viser blant annet til at de høye prisene på matvarer og energi på verdensmarkedet og tiltakende inflasjon ute etterhvert kan gi høyere prisvekst på de varene vi importerer.

- Det har vært sterk vekst i norsk økonomi over flere år. Dette har bidratt til svært høy sysselsettingsvekst og den laveste arbeidsledigheten på 20 år, men også til noe økende lønns- og prisvekst. Norges Bank anslår nå at veksten i fastlandsøkonomien er i ferd med å avta mot et mer normalt nivå, i tråd med den oppfatningen vi hadde da vi la fram Revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen legger stor vekt på å holde bruken av oljeinntekter på et nivå som understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi. I den sterke oppgangsperioden vi har hatt i norsk økonomi, har vi i tråd med handlingsregelen latt bruken av oljepenger øke klart langsommere enn fondsavkastningen. Nå bruker vi godt under 4 prosent av Statens Pensjonsfond – Utland. Revidert nasjonalbudsjett fulgte opp de signalene Regjeringen har gitt om hvordan fleksibiliteten i handlingsregelen kommer til å brukes, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg merker meg også at Norges Bank har hevet referansebanen for styringsrenten noe. Dette er i tråd med markedsaktørenes forventninger. Mens styringsrenten nå er svært nær Norges Banks antydede toppnivå i den pengepolitiske rapporten, forventes rentene internasjonalt å øke som følge av høyere prisvekst. Norges Bank skriver at renteoppgangen ute er en viktig forklaringsfaktor bak økningen i renten her hjemme. Høyere renter ute gjør at forskjellen mellom markedsrentene i Norge og internasjonalt kan bli noe mindre i tiden framover, sier finansminister Kristin Halvorsen.