Internasjonal enighet om å vurdere tiltak mot skatteparadiser
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 21.10.2008
- Det er internasjonal enighet om å vurdere vidtrekkende tiltak dersom ikke de såkalte skatteparadisene blir villige til å dele informasjon med blant andre Norge. Slik kan vi få opplysninger om midler som er forsøkt gjemt bort, sier statssekretær Geir Axelsen.
På et møte i Paris i dag var det enighet om at land som ikke implementerer OECD-standarderen for åpenhet og effektiv utveksling av informasjon, legger til rette for skatteunndragelser. Deltakerne oppfordrer derfor alle land som ikke har gitt sin bindende tilslutning til OECD-standarden om å gjøre dette. På dagens pressekonferanse ble OECD-landene Luxembourg, Sveits og Østerrike nevnt som land som bør endre sitt hemmelighold av bankopplysninger for skatteformål. Videre oppfordres de land som har gitt sin tilslutning til OECD-standarden om å implementere denne så raskt som mulig.
På møtet var det også enighet om at land kan fatte mottiltak tilpasset det enkelte lands behov. Det åpnes også for samordning av tiltak mellom land der dette er naturlig.
Norge støtter initiativet og er forberedt på å treffe passende mottiltak overfor de land som ikke avgir bindende tilslutning til OECD-standarden innen rimelig tid, eller som ikke lever opp til sin avgitte bindende erklæring.
- I løpet av neste halvår vil man vurdere å lage en oppdatert svarteliste over land som ikke samarbeider. Moralen er at det skal lønne seg å samarbeide og gi informasjon. Om man ikke gjør det, kan det være aktuelt å reagere med mottiltak som for eksempel oppsigelse av skatteavtaler eller at man fra norsk side nekter skattefradrag for utgifter pådratt i disse landene, sier Geir Axelsen.
Dagens møte i Paris var et såkalt ”high-level”-møte hvor utvalgte EU- og OECD-land møttes for å diskutere åpenhet og utveksling av informasjon i skattesaker. Møtet ble holdt etter initiativ fra Frankrike og Tyskland. Statssekretær i Finansdepartementet Geir Axelsen deltok på møtet.
- Vi vil rose Frankrike og Tyskland for å ha tatt initiativ til dette. Om alle landene koordinerer sine motreaksjoner blir det vanskeligere for skatteparadisene å fortsette som før, sier Axelsen.
På møtet diskuterte deltagerne utforming av skattepolitikk med sikte på å avskaffe skadelig eller utilbørlig skattepraksis. Utgangspunktet for diskusjonen var de utfordringer globaliseringen medfører for lands muligheter til å beskytte sine skattefundamenter.
OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) har hatt sterkt fokus på arbeidet for å avskaffe skadelig skattepraksis. Mange land som gjennom dette arbeidet er identifisert som såkalte skatteparadiser har nå gitt sin bindende tilslutning til OECD-standarden for åpenhet og effektiv informasjonsutveksling. Til tross for dette er slik skadelig praksis fremdeles svært utbredt.