Historisk arkiv

Kristin Halvorsen om børsuro

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

De siste månedene har vært preget av økt usikkerhet knyttet til utsiktene for den økonomiske utviklingen internasjonalt. Usikkerheten i finansmarkedene har fortsatt inn i det nye året, og flere svake nøkkeltall i USA har gitt grobunn for noe mer pessimistiske vurderinger av vekstutsiktene i internasjonal økonomi.

Finansminister Kristin Halvorsen- Det er fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi. Tall til og med november tyder på at både husholdningenes varekonsum og industriproduksjonen fortsatte å stige, og ifølge Statistisk sentralbyrås investeringstelling fra 4. kvartal i fjor ventes det ytterligere oppgang i investeringene i industri og oljevirksomhet fra 2007 til 2008, sier finansminister Kristin Halvorsen.  Sysselsetting og arbeidsstyrke økte videre fram til og med november i fjor, og arbeidsledigheten er nede på et svært lavt nivå. Boligprisene har imidlertid vist nedgang i seks måneder på rad når det justeres for sesongvariasjoner. Boligbyggingen har flatet ut, men nivået er likevel høyt.

- Jeg vil ikke gi råd til norske sparere om det er fornuftig å øke eller redusere sparingen i aksjer eller lignende. Man vet imidlertid at aksjeverdier kan svinge betydelig på kort sikt, og aksjesparing bør derfor ha et langsiktig perspektiv. De som sparer i aksjer, bør tåle slike svingninger. Dersom man ønsker å spare i aksjer, er et generelt råd ikke å legge alle eggene i én kurv, men fordele sparemidlene på ulike aksjer og også på andre former for sparing, sier Halvorsen.

Oppmerksomheten er særlig rettet mot USA, der frykten for tilbakeslag i økonomien har økt. Verdensøkonomien har vokst kraftig over flere år. Det er ikke tilsvarende svakhetstegn i den løpende statistikken i Europa eller Asia som i USA. Selv om veksten i verdensøkonomien har vært bredt basert, med særlig sterk vekst i flere fremvoksende markeder i Asia, vil et tilbakeslag i USA kunne ha negative konsekvenser for den økonomiske veksten i Europa og andre deler av verden.

- Flere store banker i USA og Europa må nå bokføre store tap på sine balanser som følge av stor eksponering mot boliglånsmarkedet i USA med lav kredittverdighet. Ifølge Kredittilsynet er ikke norske banker direkte eksponert mot dette markedet, og soliditeten til det norske banksystemet er ifølge Norges Bank tilfredstillende. Vi følger selvsagt nøye med på utviklingen i finansmarkedene framover, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Denne økte usikkerheten har gitt seg uttrykk i verdifall på børser i store deler av verden. Oslo Børs er også rammet, med en nedgang på rundt 23 prosent siden nyttår. det betyr at verdien på aksjene på Oslo Børs er nå tilbake på samme nivå som de var medio oktober 2006, påpeker hun. Svingningene på Oslo Børs er ofte større enn på mange andre børser. Oslo Børs er følsom for konjunkturer og oljepris. Oppgangen på Oslo Børs har de siste årene har vært svært markert, og større enn i de fleste andre land.

Statens pensjonsfond – Utland er investert i aksjer og obligasjoner i store deler av verden. Et bredt fall i verdien på verdens aksjemarkeder vil således også påvirke verdien til fondet. I arbeidet med investeringsretningslinjene for fondet er det imidlertid understreket at man må påregne at avkastningen av fondet vil kunne svinge mye fra ett år til et annet. Statens pensjonsfond – Utland representerer langsiktig sparing, og det som er viktig er hvilken avkastning vi oppnår på lang sikt.