Vannkraftverk krever FN-godkjenning
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 15.03.2008
En artikkel i Dagens Næringsliv 15. mars stiller kritiske spørsmål ved Regjeringens kjøp av klimakvoter fra et vannkraftverk i Kina. Regjeringens kvotekjøp forutsetter at FN-godkjenner prosjektet. Uten godkjenning vil kjøpet ikke bli gjennomført.
En artikkel i Dagens Næringsliv 15. mars stiller kritiske spørsmål ved Regjeringens kjøp av klimakvoter fra et vannkraftverk i Kina. Regjeringens kvotekjøp forutsetter at FN godkjenner prosjektet. Uten godkjenning vil kjøpet ikke bli gjennomført.
- Dahuashui-prosjektet er godkjent av myndighetene i Kina og venter nå på FN-godkjenning. Det er viktig at vi kan være sikre på at prosjektene har den klimaeffekten de skal ha før vi betaler for dem, sier statssekretær Geir Axelsen.
Før jul aksepterte Norge et tilbud om kjøp av 1 million tonn CO2 fra dette vannkraftprosjektet i Kina. Det er det første kvoteprosjektet for Kyoto-perioden som startet i år og varer fram til 2012. Vannkraftverket er ennå ikke godkjent av FN som et prosjekt under Den grønne utviklingsmekanismen (CDM). Kontrakten er derfor inngått med forbehold om slik godkjenning. Betaling for kjøpte kvoter foretas først når prosjektene leverer FN-sertifiserte kvoter.
- Vi avventer nå konklusjonen til FNs CDM Executive Board. Et avgjørende element i denne vurderingen er spørsmålet om prosjektet fører til reduserte utslipp av klimagasser, såkalt addisjonelt, sier Axelsen.
- Da denne Regjeringen tok over i 2005 gikk vi raskt i gang med arbeidet med kvotekjøp, og innkjøp av klimakvoter ble lagt til Finansdepartementet. Dette er et komplisert og nytt marked, noe DNs artikkel belyser. Det er viktig å understreke at mellommennene i klimamarkedet har en funksjon ved å tilføre kompetanse, likviditet og risikovilje, sier Axelsen.
Flere aktører fører til at markedet fungerer bedre, noe som til syvende og sist kommer klimaet til gode. Norge går inn som en stor og seriøs aktør i dette markedet. Disse første kvotene er kjøpt gjennom et offentlig anbud, der staten etter anbudsinnbydelsen aksepterte det gunstigste tilbudet, basert på en vurdering av pris og leveringsikkerhet.
Klimaeffekten blir vurdert i en grundig prosess gjennom FN. I tillegg er det utført en uavhengig gjennomgang av NVE av prosjektets øvrige miljømessige og sosiale sider. Rapporten viser at prosjektet etter alt å dømme er veldrevet og har positive effekter for lokalbefolkningen. Prosjektet er i tråd med internasjonal god praksis for vannkraftprosjekter, samtidig som innvirkningen på miljøet lokalt har vært holdt på et minimum.
Finansdepartementet går nå over til en mer fleksibel innkjøpsprosedyre hvor kontakter kan inngås løpende. Anbud ble i første omgang valgt for å sikre at alle potensielle tilbydere fikk en mulighet til å fremme sine prosjekter.
- En erfaring med denne runden var imidlertid at det kun var et lite utvalg land som var representert blant prosjektene. Skal vi lykkes i å fremme utvikling av klimaprosjekt i land hvor det i utgangspunktet er få eller ingen prosjekter, må vi bruke en mer fleksibel innkjøpsprosess enn anbud, sier Axelsen.