Historisk arkiv

Religiøse hodeplagg i Tolletaten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Bruk av religiøse hodeplagg ble innført i Toll- og avgiftsetatens uniformsreglement i 2007 uten å skape stor offentlig debatt. Jeg ønsker ikke å pålegge tolletaten å endre dette selv om det er sterke reaksjoner mot religiøse hodeplagg knyttet til politiuniformen. I stedet vil jeg gå i dialog med Toll- og avgiftsetaten om den videre prosessen i denne saken, sier Finansminister Kristin Halvorsen.

- Bruk av religiøse hodeplagg ble innført i Toll- og avgiftsetatens uniformsreglement i 2007 uten å skape stor offentlig debatt. Jeg ønsker ikke å pålegge tolletaten å endre dette selv om det er sterke reaksjoner mot religiøse hodeplagg knyttet til politiuniformen. I stedet vil  jeg gå i dialog med Toll- og avgiftsetaten om den videre prosessen i denne saken, sier Finansminister Kristin Halvorsen. 
 
I desember 2007 innarbeidet Tolletaten følgende i sitt uniformsreglement: "tjenestemenn som på bakgrunn av religiøs overbevisning har behov for å benytte synlig særskilt hodeplagg til uniformen, skal benytte godkjent modell". 
 
Det arbeides nå med å utforme en praktisk løsning hvor religiøse hodeplagg kan tilpasses uniformene på en slik måte at publikum ikke skal være i tvil om at de forholder seg til en ansatt i tolletaten. I påvente av resultatet av dette arbeidet er religiøse hodeplagg ikke tatt i bruk. 
 
Beslutningen i denne saken er tatt av ledelsen i Tolldirektoratet. Finansdepartementet ble orientert gjennom TADs årsrapportering for 2007 og hadde ikke merknader. Bak beslutningen lå et ønske om å tiltrekke seg kompetanse fra kvinner og menn fra flere kulturer og dermed oppnå mangfold blant de ansatte.

- Tolletaten kontrollerer reisende med ulik etnisk og religiøs bakgrunn. Jeg er svært glad for det arbeidet Tolletaten legger ned for å sikre at reisende opplever å bli behandlet med respekt og uten forskjellsbehandling, sier finansministeren.