Historisk arkiv

Finansministeren møtte kinesisk kollega

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i dag den kinesiske finansministeren Xie Xuren. Ministrene diskuterte blant annet økonomisk politikk og klimakvotemarkedet.

Finansminister Sigbjør Johnsen og kinesiske finansministeren Xie XurenFinansminister Sigbjørn Johnsen møtte i dag den kinesiske finansministeren Xie Xuren. Ministrene diskuterte blant annet økonomisk politikk og klimakvotemarkedet. Finansministrene utvekslet syn på den seneste utviklingen i kinesisk og norsk økonomi.

- Det var interessant å høre Kinas syn på finanskrisen og veien ut av den. Vi er begge opptatt av bærekraft i økonomien, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. Ministrene diskuterte også erfaringer med klimakvotemarkedet (CDM), og Norges kjøp av klimakvoter fra Kina.

- Kina har en sterk posisjon i CDM-markedet, og er vertsland for CDM-prosjekter som representerer halvparten av markedet, målt i antall kvoter, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansministeren møtte også i dag viseminister Liu Tienan i National Development and Reform Commission (NDRC), som er det myndighetsorganet som har ansvaret for vertslandsgodkjenning av prosjektene i Kina.

Finansministeren på Den himmelske freds plass, beliggende i sentrale Beijing- Utviklingen i Kina er av stor betydning for arbeidet med å begrense klimagassutslipp. Som bærekraftsminister legger jeg derfor stor vekt på å følge denne utviklingen nøye, sier finansministeren.

Finansdepartementet har nå kontrakter på over 20 millioner klimakvoter som skal leveres innen utløpet av Kyotoperioden (2008-2012). To tredjedeler av dette er kontrakter med kinesiske CDM-prosjekter. Dette er i hovedsak fornybar energi fra vind- og biomasseprosjekter, og energieffektiviseringsprosjekter i sement og stålindustrien.