Utredning av veiavgift for tunge kjøretøy
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 02.07.2010
Finansdepartementet har mottatt en utredning av SINTEF Teknologi og samfunn og Møreforskning Molde AS, som har vurdert de teknologiske mulighetene for en treffsikker veiavgift for tunge kjøretøy og hvilke kostnader bruk av tunge kjøretøy påfører samfunnet.
En referansegruppe som har bestått av berørte departementer, direktorater, næringsorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner har fulgt utredningsarbeidet.
Brukere av kjøretøy bør stilles overfor de eksterne marginale kostnadene knyttet til ulykker, kø, støy, miljø- og helseskadelige utslipp og veislitasje som bilkjøring medfører. I prinsippet burde bilavgiftssystemet ta hensyn til at disse kostnadene varierer langs mange dimensjoner. Kostnadene knyttet til kø og støy vil for eksempel avhenge av hvor man kjører og når på døgnet man kjører, mens kostnadene ved lokale utslipp vil avhenge av egenskaper ved kjøretøyet. Tradisjonelle drivstoffavgifter vil ikke kunne ta hensyn til slike variasjoner i de eksterne marginale kostnadene. Ny teknologi har åpnet muligheten for bedre å ivareta flere av disse variasjonene gjennom en mer avansert form for veiavgift.
Særavgiftsutvalget (NOU 2007: 8) foreslo på denne bakgrunn at ulike systemer for veiprising burde utredes nærmere med sikte på å oppnå løsninger som kan gjennomføres raskt. Høringsinstansene var også positive til veiprising. Det ble i St.prp. nr. 1 (2008-2009) Skatte-, avgifts- og tollvedtak varslet at Finansdepartementet vil starte en prosess hvor det utredes veiavgift for tunge kjøretøy. Basert på resultatet av utredningen ble det varslet at det ville bli vurdert om det på et senere tidspunkt skal fremmes et forslag om veiavgift for tunge kjøretøy mot for eksempel å redusere andre avgifter som disse betaler i dag. Veiavgiften for tunge kjøretøy må ses i sammenheng med autodieselavgiften, vektårsavgiften, omregistreringsavgiften og bompenger. Hensikten med en eventuell omlegging vil være å gi et mer treffsikkert avgiftssystem, ikke å øke den samlede avgiftbelastningen for transportnæringen.
Veiavgift for tunge kjøretøy er innført i flere andre europeiske land som Sveits, Østerrike, Tyskland og Slovakia, mens det foreligger forslag om slike avgifter i blant annet Danmark og Nederland.
Utredningen viser at det er teknisk mulig å innføre en treffsikker veiavgift for tunge kjøretøy. Sammenliknet med dagens avgiftssystem for tungtransporten ved dieselavgift og vektårsavgift vil en slik avgift kunne gi samfunnsøkonomiske gevinster. Det er store usikkerheter knyttet til kvantifiseringen av samfunnsøkonomisk nytte og kostnad ved et nytt system. Utredningen viser videre at den samfunnsøkonomiske gevinsten av å legge om til en veiavgift for tunge kjøretøy ser ut til å være minst like stor eller større enn de årlige systemkostnadene.
Finansdepartementet har ikke tatt stilling til om det bør innføres en veiavgift for tunge kjøretøy, og vil vurdere utredningen før det tas stilling til om en slik veiavgift skal utredes nærmere. Det må utredes nærmere tekniske og praktiske forhold knyttet til utforming av en avgift, regelverk, innkreving, kontroll mv. Finansdepartementet vil i første omgang komme tilbake med en omtale av saken i forbindelse med statsbudsjettet til høsten.
Utredningen er tilgjengelig her (6,58 MB).