Historisk arkiv

Finansministeren i dialog med finansnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i dag styremedlemmer og medlemmer av administrasjonen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i dag styremedlemmer og medlemmer av administrasjonen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Statsråden tok initiativ til møtet for å få en orientering om situasjonen i det norske finansmarkedet i lys av den internasjonale finansuroen, og for å ha en dialog om nye rammebetingelser for næringen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen møtte i dag styremedlemmer og medlemmer av administrasjonen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). (Foto: Tor Martin Bærum)

 

- En politikk som bidrar til stabil og bærekraftig utvikling i norsk økonomi og norske statsfinanser, sammen med en god regulering av finansnæringen, er vårt beste forsvar av finansiell stabilitet i Norge. I arbeidet for å forbedre finansnæringen framover skal vi bygge videre på de sterke sidene ved norsk regulering og tilsyn, og utbedre svake punkter. Vi skal fortsatt utnytte handlingsfriheten i EU-direktivene på finansmarkedsområdet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Banklovkommisjonens utkast til ny finanslov inneholder blant annet et fundament for nye kapitalkrav og likviditetskrav i tråd med Basel III anbefalingene. Johnsen understreket at arbeid med dette utkastet vil få prioritet.

- Boligprisene og husholdningenes gjeld har økt mye de senere årene. Det tilsier at vi må se nærmere på kapitalkrav knyttet til boliglån, særlig for banker som bruker egne modeller til å beregne kapitalkravet (IRB-banker), sier Johnsen.

I møtet understreket finansministeren at det kan være aktuelt med nordisk samarbeid om utnytting av nasjonalt handlingsrom for raskere innføring av Basel III kapitalkrav og likviditetsregler enn det opptrappingsplanene angir. Det kan også være aktuelt med nordisk samarbeid om strengere kapitalkrav.


Følgende fra Finansnæringens Fellesorganisasjon deltok på møtet: 
 
Konsernsjef Rune Bjerke, DnB NOR, (styreleder)
Adm. banksjef Arvid Andenæs, Sparebanken Sogn og Fjordane
Adm. direktør Line Hestvik, If skadeforsikring
Konsernsjef Idar Kreutzer, Storebrand

Adm. direktør Arne Hyttnes, FNO
Direktør Jan Digranes, FNO
Direktør Leif Osland, FNO