Historisk arkiv

Anker ikke dom om skattelister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Dommen fra Nordhordaland tingrett om skattelister har liten praktisk betydning siden reglene er endret, og Finansdepartementet anker ikke dommen.

Nordhordland tingrett har i dom 2. april kommet til at tidligere praksis om at det ikke var noe krav om retting av feil i skattelisten som pressen la ut i søkbar form, er brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 8 om retten til privatliv. Dommen vil ha liten praktisk betydning for gjeldende regler om offentliggjøring av skattelisten. Finansdepartementet har derfor besluttet ikke å anke dommen. 

Tingretten har i dommen uttrykkelig uttalt at offentliggjøring av skattelisten og praksis med å gi en elektronisk kopi av den til pressen, ikke er et brudd på EMK artikkel 8. Det er bare det forhold at det ikke var noe krav om at pressen skulle rette feil i skattelisten som ble lagt ut i søkbar form på Internett, som ble ansett å være i strid med EMK artikkel 8.

Bruddet gjelder pressens bruk av den elektroniske skattelisten slik reglene var ved utleggingen høsten 2010. Pressen kunne da legge ut hele skattelisten på Internett i søkbar form. Etter gjeldende regler må pressen for å få en elektronisk kopi av skattelisten inngå avtale om ikke å legge hele eller deler av listen ut på nett i søkbar form eller å gi den videre til andre. Finansdepartementet har derfor besluttet ikke å anke dommen, selv om det er sider ved dommen departementet ikke kan slutte seg til.