Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 1,5 prosent til etterretning. Jeg merker meg også at Norges Banks prognose for utviklingen i den framtidige styringsrenten er justert ned i den nye pengepolitiske rapporten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 1,5 prosent til etterretning. Jeg merker meg også at Norges Banks prognose for utviklingen i den framtidige styringsrenten er justert ned i den nye pengepolitiske rapporten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Norges Bank peker i sin begrunnelse bl.a. på at vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe veksten i Norge. Norges Bank viser også til at rentene hos våre handelspartnere trolig vil være lave lenge.

- Situasjonen i Europa har stabilisert seg noe siden nyttår. Det gjenstår imidlertid fortsatt store utfordringer med å få opp den økonomiske veksten, redusere arbeidsledigheten og få statsfinansene inn på et bærekraftig spor. Det som skjer ute påvirker også oss. Et høyt kostnadsnivå gjør mange norske eksportrettede virksomheter sårbare for svak utvikling i etterspørsel og priser og for en sterk krone.

- Regjeringen har nå startet arbeidet med budsjettet for 2013. Regjeringen legger handlingsregelen til grunn i budsjettpolitikken. Budsjettet må tilpasses økonomien og understøtte pengepolitikken for å oppnå en stabil og bærekraftig økonomisk utvikling, der vi også ivaretar hensynet til konkurranseutsatt sektor, sier finansministeren. Det er viktig at også partene i lønnsoppgjøret tar hensyn til den krevende situasjonen for konkurranseutsatt sektor.

- Rentenivået i Norge er svært lavt, og Norges Bank anslår nå at den vil kunne bli liggende lavt lenger enn tidligere lagt til grunn. Etter hvert må vi imidlertid regne med at renten vil bli satt opp mot mer normale nivåer igjen. Det er viktig at husholdninger og bedrifter tar høyde for at renten skal opp når de tar beslutninger om kjøp av bolig eller andre investeringer. Også bankene har et viktig ansvar her, sier Johnsen.