Historisk arkiv

Pressemelding fra arbeidsgruppen om makroovervåking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Basel-komiteen har vedtatt nye anbefalinger for kapital- og likviditetskrav for banker, de såkalte Basel III-anbefalingene. Europa-kommisjonen har lagt fram forslag til nytt kapitaldekningsdirektiv (CRD IV), som blant annet følger opp disse anbefalingene. Basel III-anbefalingene og CRD IV vil kreve innføring av en såkalt motsyklisk kapitalbuffer, som skal være et diskresjonært virkemiddel basert på makroovervåking («macroprudential supervision»).

Finansdepartementet oppnevnte 15. september 2011 en arbeidsgruppe som fikk i oppgave å utrede hvordan arbeidet med bufferkrav og makroovervåking bør innrettes i Norge. Arbeidsgruppen skulle også vurdere og eventuelt foreslå andre diskresjonære virkemidler som kan være aktuelle i forbindelse med organiseringen av et system for makroovervåking i Norge.

Arbeidsgruppen har i dag overlevert sin utredning «Organisering av og virkemidler for makroovervåking av det finansielle systemet» til Finansdepartementet.

Utredningen inneholder en beskrivelse av utviklingen av makroovervåking og makrovirkemidler. I Basel III og CRD IV foreslås det et krav til motsyklisk kapitalbuffer som skal variere over tid. Dette kravet kommer i tillegg til minstekravene til kjernekapital. Arbeidsgruppen legger til grunn at direktivet vil være EØS-relevant, og at et slikt motsyklisk kapitalkrav dermed også skal innføres i Norge.

Gruppen har utredet hvordan arbeidet med en motsyklisk kapitalbuffer bør innrettes i Norge og blant annet beskrevet forholdet mellom motsyklisk kapitalbuffer og utøvelse av pengepolitikken og forholdet mellom motsyklisk kapitalbuffer og tilsynsmyndighetens pilar II-vurdering. Et flertall av gruppens medlemmer foreslår at Norges Bank får ansvaret for både å utarbeide beslutningsgrunnlag og å treffe beslutning om motsyklisk kapitalbuffer. Et mindretall foreslår at både Finanstilsynet og Norges Bank utarbeider vurderinger av behovet for å innføre og fjerne et krav om motsyklisk buffer, og at beslutning tas av Finansdepartementet, alternativt av Finanstilsynet.

Arbeidsgruppen har også drøftet andre mulige diskresjonære konjunkturelle virkemidler, men foreslår ikke innføring av andre slike virkemidler nå.

Finansdepartementet ga 30. september, som et tilleggsmandat, gruppen i oppdrag å vurdere et forslag fra Finanstilsynet om en lovhjemmel til å fastsette forskrift om forsvarlig utlånspraksis. Gruppen foreslår at det, i utkastet til ny lov om finansforetak og finanskonsern, innarbeides en lovhjemmel til å fastsette forskrift med nærmere krav til finansforetak begrunnet i hensynet til å fremme finansiell stabilitet. 

 

Les også:
Oppnevnelse av arbeidsgruppen
Arbeidsgruppens rapport
Nyhetssak fra Finansdepartementet
Oversendelsesbrev fra arbeidsgruppen

English version of the report:
Macroprudential supervision of the financial system – organisation and instruments