Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentemøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å holde styringsrenten uendret på 1,5 pst. til etterretning. Beslutningen er i tråd med de signaler banken ga i den pengepolitiske rapporten fra mars, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Norge har greid seg bedre enn våre handelspartnere de siste årene. Aktiviteten holder seg oppe, og arbeidsledigheten er lav. Utviklingen ute påvirker imidlertid også oss. Et høyt kostnadsnivå gjør norske eksportrettede bedrifter sårbare for utviklingen i internasjonal økonomi og for en sterk krone. Regjeringen la nylig fram forslag om skattetiltak for å dempe todelingen av norsk økonomi, sier finansminister Johnsen.

- Revidert nasjonalbudsjett, som Regjeringen la fram i går, støtter opp under en fortsatt stabil utvikling i norsk økonomi. I utformingen av den økonomiske politikken legger Regjeringen stor vekt på hensynet til konkurranseutsatt sektor. Ved å holde igjen i bruken av oljepenger, dempes presset på kronekurs og konkurranseevne, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Rentenivået i Norge er lavt. Norges Bank signaliserer imidlertid at renten vil bli satt gradvis opp gjennom de neste årene, mot et mer normalt nivå. Det er viktig at husholdningene ikke legger dagens rentenivå til grunn når de tar beslutninger om kjøp av hus eller bil, sier finansministeren.