Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentemøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å holde styringsrenten uendret på 1,5 pst. til etterretning. Beslutningen er i tråd med de signaler banken ga i den pengepolitiske rapporten fra mars, og den var ventet i markedet. Jeg merker meg også at Norges Banks anslag for utviklingen i den framtidige styringsrenten er justert noe ned i den pengepolitiske rapporten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Jeg registrerer at Norges Bank har nedjustert anslaget for veksten i fastlandsøkonomien fra 2¾ til 2½ pst. i år og fra 3 til 2¾ pst. til neste år. Dette er en vekst rundt eller i overkant av det normale for norsk økonomi. Banken har også justert anslaget for arbeidsledigheten noe opp for disse årene. Norges Banks anslag for veksten i fastlandsøkonomien er godt i tråd med Finansdepartementets anslag i Revidert nasjonalbudsjett 2013.

- Flere av landene i Europa sliter fortsatt med lav vekst og høy arbeidsledighet. Ingen land har fribillett til lav ledighet, heller ikke vi. Som et lite land med utstrakt handel med andre land påvirkes vi av hva som skjer i landene vi handler med. Når etterspørselen etter norske eksportvarer går ned, rammer det norske bedrifter. Hensynet til konkurranseutsatt virksomhet var en viktig bakgrunn for den vekstpakken Regjeringen la fram i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, sier finansministeren.

- Vi har små muligheter til å påvirke utviklingen ute. Men vi kan holde orden i egen økonomi. Handlingsregelen for budsjettpolitikken, sparingen i Statens pensjonsfond utland og fleksibel inflasjonsstyring i pengepolitikken legger til rette for en stabil utvikling for norsk økonomi. Dette rammeverket må vi holde fast på, sier finansministeren.