Historisk arkiv

OECD-høring om merverdiavgift ved internasjonal tjenestehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

OECD har en åpen høring av utkast til internasjonale retningslinjer for merverdiavgift ved grenseoverskridende tjenestehandel. Norske aktører kan sende innspill til høringen.

Arbeidsgruppe nr. 9 (Working Party no 9) under Skattekomiteen (CFA) i OECD arbeider med indirekte beskatning. Utkastet er en del av et pågående arbeid med å utarbeide retningslinjer for merverdiavgift. Den nåværende mangelen på internasjonale "spilleregler" for merverdiavgiftshåndteringen av tjenester over landegrensene kan skape uforutsigbarhet, utilsiktet dobbelbeskatning eller utilsiktet ikke-beskatning. Disse virkningene er til ulempe både for de næringsdrivende og de respektive lands myndigheter. OECD arbeider på denne bakgrunn med å utforme internasjonale retningslinjer for merverdiavgiften. Arbeidet med retningslinjene skjer trinnvis ved utvikling av en del av gangen. Tidligere har det vært høringer av enkelte deler av retningslinjene om å sikre nøytralitet for merverdiavgift ved grenseoverskridende tjenestehandel, kommentarer til retningslinjer for nøytralitet i praksis, og om sted for beskatning ved grenseoverskridende tjenesteomsetning hvor næringsdrivende kun er etablert i ett land. For oversiktens skyld så er også disse delene av retningslinjene inntatt i utkastet som nå er lagt ut for høring.

I forbindelse med det foreliggende utkastet inviteres publikum til å komme med innspill til fire ulike deler. Disse er (i) utkast til innledning til retningslinjene, (ii) hovedtrekkene i merverdiavgiftssystemet som retningslinjene skal bygge på, (iii) beskatningssted for grenseoverskridende tjenesteomsetning for næringsdrivende som er etablert i mer enn ett land, og (iv) implementering av regler for beskatningssted ved grenseoverskridende tjenesteomsetning mellom næringsdrivende (B2B).

Det gjenstår å utarbeide et utkast til retningslinjer for grenseoverskridende tjenesteomsetning fra næringsdrivende til forbrukere (B2C), retningslinjer om omgåelsesregler, samt retningslinjer for gjensidig samarbeid og tvisteløsningsmekanismer. Det tas sikte på å fullføre dette innen utløpet av 2014.

Retningslinjene vil ikke være juridisk bindende for statene, men søker å tjene som generelle prinsipper som stater kan velge å følge for å unngå dobbeltbeskatning og utilsiktet ikke-beskatning.

Utkastet av er en del av et pågående arbeid, og teksten er ikke nødvendigvis i tråd med alle medlemslandenes syn.

Eventuelle høringsuttalelser kan sendes på engelsk til Piet Battiau, Head of Consumption Taxes Unit, Centre for Tax Policy and Administration piet.battiau@oecd.org innen fredag 3. mai 2013 i Word-format.

Les høringen her