Historisk arkiv

Ny lov om forsikringsformidling trer i kraft 1. januar 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

97/2005

Det er i dag fastsatt at lov om forsikringsformidling trer i kraft 1. januar 2006. Finansdepartementet har i dag fastsatt forskrift om forsikringsformidling, som gir utfyllende bestemmelser til loven.

Pressemelding

Nr.: 97/2005
Dato: 09.12.05
Kontaktpersoner: Erling G. Rikheim, telefon 22 24 45 46, Per Christian Bærøe, telefon 22 24 45 88

Ny lov om forsikringsformidling trer i kraft 1. januar 2006

Det er i dag fastsatt at lov om forsikringsformidling trer i kraft 1. januar 2006. Finansdepartementet har i dag fastsatt forskrift om forsikringsformidling, som gir utfyllende bestemmelser til loven.

Stortinget vedtok i juni 2005 lov om forsikringsformidling. Formålet med loven er å bidra til likebehandling av ulike aktører innen forsikringsformidling, å ivareta interessene til brukerne av forsikringsformidlingstjenester samt å sikre aktørene tilgang til det indre marked gjennom rett til grenseoverskridende virksomhet og etableringsrett.

Loven omfatter forsikringsagenter, forsikringsrådgivere og gjenforsikringsmeglere i tillegg til forsikringsmeglere, og bruker begrepet forsikringsformidler som en samlebetegnelse på virksomhetene disse driver. Loven bygger på, og gjennomfører i norsk rett, EØS-regler som svarer til EUs direktiv om forsikringsformidling fra 2002.

Etter gjeldende rett er forsikringsmegleres virksomhet regulert i forskrift. Virksomheten til øvrige nevnte typer forsikringsformidlere er ikke regulert.

Loven stiller krav om og vilkår for registrering av forsikringsformidlingsforetak, samt krav om kunnskap og egnethet for ledelse og ansatte. Det er videre krav om at foretaket skal være forsikret mot erstatningsansvar for uaktsomme handlinger og mot underslag av klientmidler.

Etter overgangsregler i forskriften

  • skal forsikringsmeglingsforetak, gjenforsikringsmeglingsforetak og forsikringsrådgivere som allerede driver virksomhet søke Kredittilsynet om tillatelse til å drive forsikringsformidlingsvirksomhet innen 1. juli 2006.
  • vil forsikringsmeglingsforetak som har drevet virksomhet som forsikringsmegler og vært oppført i Kredittilsynets register fra før 1. september 2000, vil automatisk bli overført i nytt register i Kredittilsynet. Disse foretakene må innen 1. juli 2006 godtgjøre overfor Kredittilsynet at lovens regler om kunnskap og egnethet er oppfylt.
  • skal forsikringsagentforetak skal innen 1. juli 2006 søke om registrering i register hos forsikringsselskapet det har inngått formidlingsavtale med.

Foretak som har søkt om tillatelse eller registrering innen 1. juli 2006 kan fortsette virksomheten frem til Kredittilsynet har gitt tillatelse eller forsikringsselskapet har truffet vedtak om registrering.

Finansdepartementet er gitt myndighet til å opprette en klagenemnd for forsikringsmeglings- og gjenforsikringsmeglingsvirksomhet. Nemnda skal behandle tvister mellom oppdragsgivere og forsikringsmeglings- og gjenforsikringsmeglingsvirksomhet.