Historisk arkiv

Nye lovregler om kapitaldekning for finansinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

98/2005

Finansdepartementet sendte i dag på høring utkast til lovendringer som legger til rette for implementering av nye kapitaldekningsregler i norsk lovgivning.

Pressemelding

Nr.: 98/2005
Dato: 15.12.05
Kontaktperson: Per Øystein Eikrem, telefon 22 24 45 72 / mobil 48 17 02 24

Nye lovregler om kapitaldekning for finansinstitusjoner

Finansdepartementet sendte i dag på høring utkast til lovendringer som legger til rette for implementering av nye kapitaldekningsregler i norsk lovgivning.Bakgrunnen for endringene som foreslås i lovreglene om kapitaldekning er nye retningslinjer for beregning av kapitaldekning fra Baselkomiteen (Basel II) og endringer i gjeldende EU-direktiver. Hovedformålet med endringene som foreslås, er å modernisere det eksisterende rammeverket for beregning av krav til ansvarlig kapital ved blant annet å gjøre kravene mer følsomme for risiko.

I forslaget til nye kapitaldekningsregler videreføres dagens minstekrav om 8 prosent kapitaldekning, men beregningsgrunnlaget endres. Nye bestemmelser om kredittrisiko skal i stor grad erstatte de eksisterende. I tillegg innføres et eksplisitt kapitalkrav for operasjonell risiko. Institusjonene kan etter de nye reglene benytte ulike tilnærminger for å komme frem til kapitaldekningskravet. Den enkleste metoden for beregning av kapitalkravet for kredittrisiko viderefører i stor grad gjeldende kapitaldekningsregelverk, mens den mer avanserte metoden i større grad åpner for at institusjonenes egne vurderinger av kredittrisiko legges til grunn for beregning av kapitalkravet.

Utkastet er utarbeidet av Finansdepartementet, og bygger på et forslag utarbeidet av Kredittilsynet.

Høringsfristen er satt til 1. februar 2006 av hensyn til implementeringsfristen fra EU som er 1. januar 2007. Departementet legger opp til at lovendringene fremmes for Stortinget i vårsesjonen 2006.

Les høringen her