Historisk arkiv

Likere pensjonskostnader i arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen fremmer i dag et forslag som kan gjøre slutt på at bedriftene betaler én pensjonspremie for en eldre arbeidstaker og en helt annen for en yngre. Også ulike premier for kvinnelige og mannlige ansatte vil kunne bli borte.

Pressemelding

Nr.: 17/2006
Dato: 31.03.06
Kontaktperson: Runar Malkenes, telefon 22 24 41 09 / mobil 95 21 42 83, Anders Lande, telefon 22 24 41 05 / mobil 48 05 33 51

Likere pensjonskostnader i arbeidslivet

Regjeringen fremmer i dag et forslag som kan gjøre slutt på at bedriftene betaler én pensjonspremie for en eldre arbeidstaker og en helt annen for en yngre. Også ulike premier for kvinnelige og mannlige ansatte vil kunne bli borte. - Jeg håper bedrifter vil ta systemet i bruk og at det kan gjøre arbeidsmarkedet enklere for kvinner og eldre arbeidstakere, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Forslaget om såkalt kjønns og aldersnøytral premieberegning for private bedrifter er utformet av Banklovkommisjonen, og tar utgangspunkt i måten premieberegningen skjer på overfor kommunene. Der har en blant annet i tariffavtaler blitt enige om at kommunene skal stå solidarisk om å bære den delen av den enkelte kommunens pensjonsregning som skyldes alders- og kjønnssammensetningen hos de ansatte. På den måten får forsikringsselskapene inn premier som dekker fremtidige pensjonsutgifter, uten at den enkelte kommune gis grunn til bare å ansette personer som er billige i pensjonssammenheng.

I høringsrunden var det flere høringsinstanser som la vekt på at næringslivet ikke burde bli pålagt kjønns- og aldersnøytrale premier. I Regjeringens forslag er det opp til bedriftene selv å ta stilling til dette, eventuelt i samråd med de ansatte, for eksempel gjennom tariffavtaler.

- Det er viktig å gi næringslivet adgang til ta i bruk et system som fungerer i kommunal sektor. Jeg forventer at livsforsikringsselskapene vil tilby slike løsninger, og at bedrifter vil ta systemet i bruk ut fra likestilling og etikkhensyn, sier Halvorsen.

Les Ot.prp. nr. 52 (2005-2006) her.