Historisk arkiv

Taxfree-kvoten for vin foreslås økt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

40/2006

- Vi vil justere kvoten slik at folk kan ha med to eller fire flasker vin, avhengig av om de kjøper sprit eller ikke. Det er ryddigere for både publikum og tollere hvis det er samsvar mellom kvoten og størrelsen på flasker og kartonger, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Pressemelding

Nr.: 40/2006
Dato: 23.05.06
Kontaktperson: Runar Malkenes, telefon 22 24 41 09 / mobil 95 21 42 83, Anders Lande, telefon 22 24 41 05 / mobil 48 05 33 51

Taxfree-kvoten for vin foreslås økt

Et forslag om økning av taxfree-kvoten for vin er nå sendt på høring. - Vi vil justere kvoten slik at folk kan ha med to eller fire flasker vin, avhengig av om de kjøper sprit eller ikke. Det er ryddigere for både publikum og tollere hvis det er samsvar mellom kvoten og størrelsen på flasker og kartonger, sier finansminister Kristin Halvorsen. Endringen kan tre i kraft fra 1. juli 2006.

Finansdepartementet foreslår å justere dagens taxfree-kvote for alkoholvarer til 1 liter brennevin og 1,5 liter vin (to flasker), eller 3 liter vin (fire flasker). Den ordinære ølkvoten (som i dag er 2 liter) i tillegg til brennevin/vin, foreslås ikke endret.

Alkoholholdige drikkevarer, som for eksempel øl/rusbrus, vil på samme måte som i dag kunne erstatte kvoten for sprit og vin.

Begrunnelsen for forslaget er å bringe kvoten mer i samsvar med de fysiske enhetene som er i salg og med den alminnelige rettsoppfatningen. Forslaget vil også bety en enklere tollkontroll.

Gjeldende kvote er 1 liter sprit og 1 liter vin, eller 2 liter vin, i tillegg 2 liter øl/rusbrus, jf. forskrift 10. januar 2003 nr. 32 om toll- og avgiftsfri innførsel og forenklet fortolling av reisegods (reisegodsforskriften).

Stortingets flertall har tidligere i år bedt Regjeringen vurdere en moderat justering av kvoten. Stortingsflertallet viste bl.a. til at dagens alkoholkvoter ikke samsvarer med de fysiske enhetene som er i salg. Dagens innførselskvote for alkoholvarer tillater eksempelvis ikke innførsel av 3-liters kartonger med vin for en enkeltperson. I tillegg er dagens kvote for vin (1 liter) ikke tilpasset innholdet i vanlige vinflasker (0,75 liter).

Forslaget er sendt på høring med frist for innspill 26. juni 2006.